FOTO: Srpskainfo

Porodica Sjerić iz Ljeljenče kod Bijeljine osvojila je zlatnu medalju za ideju, kvalitet i dizajn ručno rađene crne čokolade sa prženim sjemenkama bundeve, na Novosadskom poljoprivrednom sajmu.

Ova porodična firma, prepoznatljiva po uspješnoj proizvodnji i preradi bundeve, već je nagrađena srebrnom medaljom za hladno cijeđeno ulje od bundeve.
 
Priznanja za uloženi trud i rad podstrek su da novim kvalitetnim proizvodima i ubuduće osvajaju kupce.
 
U firmi “Prirodno” ideje za nove proizvode rađaju se spontano. Tako je bilo i sa čokoladom.

 
Ideja – pola posla
Dobra ideja je pola posla. Osam mjeseci radili su na recepturi i dizajnu dok nisu došli do finalnog proizvoda sa 70,5 odsto kakaoa.
 
– Ponosni smo što smo među stotinama izlagača baš mi nagrađeni. Trudili smo se. Izbor je pao na belgijsku čokoladu; morali smo tačno utvrditi koliko čokolade, koliko sjemenki, odrediti temperaturu kojom će čokolada da se istopi i izlije u kalup, a zadrži sjaj i ukus. To nam je sada podstrek za budući rad – kaže Nikica Sjerić.
 
Osim crne, Sjerići proizvode i mliječnu i bijelu čokoladu sa prženim sjemenkama bundeve. Na ocjenu kvaliteta poslali su crnu, sa manje šećera, vodeći se izborom onih koji su ih probali. I nisu pogriješili. Prepoznat je kvalitet, vrijedan rad i trud ove četvoročlane porodice.
 
Vrijedna porodica
Vrijedno rade svi. Nikica je zadužen za proizvodnju na njivi, sin za mehanizaciju, Milena je preuzela preradu, a finese oko ambalaže kćerka, koja studira dizajn.
 
Ovim slatkim proizvodima sjemenke bundeve daju poseban okus kojem se ne može odoljeti. Biće ponuđeni u prodaji kao korporativni pokloni, a moći će da se kupe i u prodavnicama zdrave hrane.
 
Porodica Sjerić iz semberskog sela Ljeljenča je 2010. krenula u proizvodnju tikve golice, muskatne tikve i hokaido tikve. Iako početak nije bio lak, prvenstveno zbog nedostatka odgovarajuće mehanizacije i značajnih ulaganja, od proizvodnje nisu odustali. Ove godine bundevu proizvode na šest hektara. Proizvodnja bundeve u ovim krajevima može predstavljati alternativnu poljoprivrednu kulturu, kaže Nikica.
 
– Nabavili smo specijalnu mehanizaciju i opremu za proizvodnju i preradu bundeva. Prosječan prinos tikve golice je oko 400 do 700 kilograma suvog sjemena po hektaru, a tikvinog mesa od 40 do 60 tona. Ova biljka ne podnosi herbicide, jer je veoma osjetljiva, a to je siguran znak da je zdrava, bez hemije. Zemljište se đubri stajnjakom i ako je kiselo mora se izvršiti kalcifikacija. Moramo da proizvodimo kulture sa dodatnom vrijednosti. Jedna od tih je svakako i bundeva – pojašnjava Sjerić.
 
Ljekovita svojstva
Proizvode hladno cijeđeno ulje, sokove, sjemenke bundeve, a planiraju uskoro da ponude i brašno od sjemenki bundeve.
 
– Imamo kiseli i slatki program. Pravimo sok od bundeve koji može da se konzumira cijele godine. Od bundeve se prave i slatka, kolači, pite, čorbe. Kombinuje se sa jabukom, mrkvom i dunjom. Čorba od bundeve je kulinarski specijalitet. Bundeva pomaže ljudima s oboljelom prostatom, ulje od bundeve je odlično za kožne bolesti poput psorijaze. Dokazano je da bundeva posjeduje antiupalna, antikancerogena i antidijabetička svojstva – kaže Milena Sjerić.
 
Primjer porodice Sjerić potvrđuje da Republika Srpska ima značajan potencijal u proizvodnji zdrave hrane. Dokaz su i da ovim prostorima ne uspijevaju samo pšenica, kukuruz i povrće i da ovdašnji proizvođači uspješni mogu biti i u proizvodnji alternativnih poljoprivrednih kultura.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )