FOTO: null

Nagrada "Kočićevo pero" za zimu 2016. godine za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, pripala je Vuletu Žuriću za knjigu "Republika Ćopić", rekao je danas Nikola Vukolić predsjednik Zadužbine "Petar Kočić B

Vukolić je pred uručenje nagrade u Vukovoj zadužbini u Beogradu naveo da je autor knjige opisao život Branka Ćopića u devet poglavlja - devet ofanziva. 

"Ćopić je u svom literarnom opusu stigao do `Osme ofanzive`, u kojoj je nakon sedam pretrpljenih pogroma krajiški čovjek najzad stigao u svoj novi zavičaj, u pitomini vojvođanskog pejzaža, a deveta je samo njegova, lična ofanziva, ofanziva suočavanja sa najintimnijim dijelom svoga bića, junaštvom da se i umre po vlastitom izboru, slobodan i bez straha", naveo je Vukolić. 

Povodom 100 godina od smrti Petra Kočića i 100 godina od rođenja Branka Ćopića laureat Vule Žurić /iz Sarajeva/ rekao je da među narodom nikada nije prestalo interesovanje za onim što su ta dva pisca ostavila za sobom. 

On je dodao da mu je nagrađeni roman u znaku Ćopića, a za film /režisera/ Gorana Markovića, koji će publika uskoro gledati, napisao je scenario o Kočićevoj mučeničkoj smrti. 

Ovogodišnju nagradu "Kočićeva knjiga" za cjelokupno književno stvaralaštvo, koju, takođe, dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd" pripala je banjalučkom književniku Ranku Risojeviću. 

Vukolić je naveo da je Risojević, i kad se obraća intelektualnoj eliti i kada piše za djecu, jednako interesantan, gotovo uvijek nov i na svoj način originalan. 

"Ono što sam danas video u knjižarama u Beogradu nije ono što mene interesuje kao čitaoca. Svi smo mi /pisci/ realisti i tražimo neku realnost koju niko do tada nije otkrio. To je neprekidno gledanje, traganje i podsjećanje na ono što je zapostavljeno, na zaboravljene likove ..," rekao je novinarima Risojević, koji je "Kočićevo pero" dobio prije 20 godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )