FOTO: null

Analiza uzorka sirove nafte uzetog iz bušotine u Obudovcu kod Šamca pokazala je da je ona dobrog kvaliteta i da može da se eksploatiše, izjavio je šamački načelnik Savo Minić.

On je istakao da je o tome dobio obavještenje iz kompanije "Jadran-Naftagas" iz Banjaluke kojoj odobren nastavak istraživanja nafte na teritoriji Srpske.

- Posljednji podaci su dobri jer nafta ima kvalitet koji je neophodan za dalju preradu sirove nafte i istraživanje se nastavlja, odnosno biće još bušotina. Obaviješteni smo da slijede postupci za utvrđivanje potencijalnih zaliha sirove nafte i očekujemo da će dugoročni efekti biti značajni za razvoj opštine - rekao je Minić.

Kompaniju "Jadran-Naftagas" osnovali su Naftna industrija Srbije (NIS) i ruska kompanija "Zarubežnjeft", koja je privatizovala naftnu industriju RS. U NIS-u su kazali da je "Jadran-Naftagasu" odobren nastavak istraživanja do 2019. godine i da će, ako rezultati potvrde komercijalne rezerve nafte, kompanija NIS o tome blagovremeno obavijestiti javnost.

Bušotina u Obudovcu duboka je 2.800 metara, njeno bušenje počelo je u maju 2013, a prve velike količine nafte pronađene su krajem februara ove godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )