FOTO: ilustracija / Srbija Danas

Agencija za nadzor nad tržištem BiH, te entitetske i brčanska inspekcija, prošle godine su kontrolisali 242 modela proizvoda, od čega je 146 modela, odnosno čak 26.400 komada, bilo neusklađeno s propisanim sigurnosnim zahtjevima.

“Od ukupnog broja neusklađenih komada proizvoda, poslovni subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa izvršili usklađivanje 8.045 komada proizvoda s propisanim sigurnosnim zahtjevima”, potvrđeno je portalu InfoBijeljina u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH.

Kako nam je rečeno, sa tržišta Bosne i Hercegovine je povučeno i vraćeno od potrošača 18.355 proizvoda, od kojih je 16.898 komada uništeno. 

“Rezultati provedenih aktivnosti nadzora pokazuju da su sljedeće vrste proizvoda za potrošače predstavljale ozbiljan rizik: laserski proizvodi, električni uređaji, igračke, proizvodi za djecu, lična zaštitna oprema, stolice, mašine i hemijska sredstva”, rekli su nam iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Kako nam je rečeno, analizom rezultata proaktivnog i reaktivnog nadzora iz 2018. godine, ustanovljeno je da najviše nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom za potrošače vodi porijeklo iz Kine (82%).
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )