FOTO: null

Iskustva policije pokazuju da se sa dolaskom sezone godišnjih odmora povećava broj krađa u kućama i stanovima u BiH, tokom kojih kradljivci odnose novac, nakit, ali i električne uređaje i druge vrijedne stvari.

Zbog toga vas iz policijskih agencija savjetuju na dodatan oprez, te preporučuju niz mjera koje možete da preduzmete kako biste zaštitili svoju imovinu.

"S obzirom na to da su ljetni mjeseci, koji su već nastupili, vrijeme kada većina građana odlazi iz svojih domova radi korištenja godišnjeg odmora, i kada se stvaraju uslovi za vršenje provala u stanove, želimo da skrenemo pažnju da svako od vas, na određen način, može da spriječi takve aktivnosti kriminogenih lica", navela je Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo.

Ona ukazuje na činjenicu da se najviše provala u stanove događa upravo za vrijeme godišnjih odmora, kao i u dane vikenda kada niste u svom stanu ili kući.

"Upravo zbog toga potrebno je da preduzmete određene mjere i budete obazrivi", naglasila je Tešićeva.

I iz MUP-a RS apelovali su da građani u sezoni godišnjih odmora i sami preduzmu mjere zaštite i umanje rizik da njihova imovina bude ukradena ili ugrožena.

"Na ovaj način će biti olakšan, ali i poboljšan rad policijskih službenika MUP-a RS", stoji u saopštenju MUP-a RS.


Mjere zaštite

  • Ako su vam komšije odsutne, a u njihovom stanu čujete iznenadnu buku, telefonirajte odmah na besplatan policijski broj 122. Time ćete pomoći policiji da hitno reaguje i eventualno zatekne lopove na djelu. Ne morate se predstavljati; poziv može da bude anoniman.
  • Kada izlazite iz stana, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit ili vredniju tehničku robu.
  • Preporučuje se takođe da ne spuštate roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primijete da su roletne spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.
  • Ukoliko putujete na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije. Oni će obratiti više pažnje na vaš stan ili kuću, a zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje.
  • Po mogućnosti, poželjna je i ugradnja video-nadzora i alarmnih uređaja. Prije i tokom puta nipošto o tome ne postavljajte statuse na društvenim mrežama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )