FOTO: null

Iako su vodostaji nekih rijeka u Srpskoj već premašili kotu vanredne odbrane od poplava, a meteorolozi i za naredne dane predviđaju padavine, u nadležnim institucijama pretpostavljaju da u RS ne bi trebalo da bude velikih poplava.

Iz preduzeća "Vode Srpske" saopštili su da su najveće kiše ovog puta zaobišle RS i BiH, te da se u narednom periodu ne očekuje takav intenzitet padavina da bi mogao prouzrokovati obilne poplave.

- Drina je juče u donjem toku bila u opadanju, ali se očekuje određeni porast s obzirom na najavljene padavine. U skladu sa tim preduzeli smo određene mjere, a najugroženije je područje bijeljinskog naselja Amajlije i okolna sela. Na Savi je, na potezu od Rače do Gradiške, uvedeno redovno stanje odbrane od poplava, dok je u Gradišci trenutno stanje vanredne odbrane od poplava. Svi nasipi na Savi su rekonstruisani, na mjestima gdje su bili oštećeni u prethodne dvije godine. Njen vodostaj stagnira ili blago raste, zbog čega ne očekujemo da će doći do prelijevanja nasipa i ugrožavanja naselja. Ne isključujemo mogućnost da se ova rijeka izlije na mjestima gdje ne postoje zaštitni objekti, a koja su praktično izgrađena u riječnom koritu - saopštili su juče iz ovog preduzeća.

Vodostaj Save u Gradišci juče ujutru bio je iznad kote vanredne odbrane od poplave za 46 centimetara, saopštili su iz Uprave civilne zaštite RS.

Ova rijeka već se izlila u nebranjenom području, a u mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata, ali voda nije ušla u kuće.

S obzirom na to da su vodostaji Save i Drine veoma visoki i da se narednih dana prognoziraju jače padavine, iz bijeljinske gradske uprave stanovništvo koje je naseljeno uz rijeke upozorili su da prate stanje kako bi na vrijeme mogli da sklone materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )