FOTO: srpskainfo.com / JOHN G. MABANGLO/EPA

Doping afere postaju sve veća tema svjetskih medija. Još uvek se nije sport oporavio od velike frke sa ruskim sportistima, a sada slijedi udarac na tenis! I to na trenutno najbolje rangiranog na svijetu – Rafaela Nadala!

Fric Zorgel je doping stručnjak sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu u razgovoru sa “Sport1.de” počeo da govori o Kolumbijcu Robertu Farahu (31), koji se povukao sa Australijan opena jer je otkriveno da je bio pozitivan na doping testu oktobra 2019. godine.

– To su sve izgovori, “deža vi” u tenisu. Standardni izgovor je da se nešto slučajno konzumiralo. Bilo je mnogo slučajeva kada su teniseri prolazili nekažnjeno poslije tog izgovora, čak i pored komisije. Činjenica je da su mnogi pravili greške. Na primer, ne izračunaju dobro vrijeme kada treba da budu ponovo “čisti”.

On je nacrtao “metu na čelu” Rafaelu Nadalu, a onda i pojasnio svoje tvrdnje.

– Anabolički steroidi su klasika u tenisu. Tako da nisam iznenađen. Decenijama pratim dešavanja i imam jasnu sliku svega. Tenis spada među top 4 sporta kada je riječ o dopingu, pored zimskih sportova i biciklizma. Rafael Nadal pokazuje znake abnormalnosti. Imam stalnu sumnju. Imajući u vidu sav njegov atleticizam. Takođe, on dolazi iz Španije, zemlje koja nije poznata po tome da adekvatno “prati” svoje heroje.

Stiglo je još jedno škakljivo pitanje… Koje veliko ime je koristilo nedozvoljena sredstva?

– Bilo je slučajeva u prošlosti. Mats Vilander i Martina Hingis su uhvaćeni da koriste kokain, a Vilander je imao samo tromesečnu zabranu. Hingisova je rekla je miješala kokain sa sokom od narandže pa je imala dvogodišnju zabranu. A Andre Agasi? Koristio je kristal met i nije uopšte kažnjen.

Objasnio je i zbog čega rjetko kontrolišu tenisere.

– Sve njih dobro paze i savetuju, tako da ne dođe do nepravilnosti. Uz to i asocijacija štiti svoje zvijezde. Nikada se ne sazna, nikada ne dospje u javnost i nikada ne možeš da komentarišeš, samo da sumnjaš – navodi Nijemac.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )