FOTO: srpskainfo.com

Požar koji je sinoć iz neutvrđenih razloga zahvatio veliki konak u manastiru Svete Trojice u Bijelim Vodama kod Ljubovije, pričinio je ogromnu materijalnu štetu na ovom vjerskom objektu.

Poslije tri sata borbe sa vatrenom stihijom vatrogasci su uspjeli da ugase požar u kom su potpuno izgorjeli sprat i potkrovlje konaka.
 
– Svako kad je izlazio odavde pokušao je nešto da ponese, tako da nismo imali nekih relikvija. Hvala Bogu niko se nije ni povrijedio i svi su ostali živi i zdravi. Materijalna šteta je velika. Sa ljubavlju smo radili taj konak osam godina, i baš je bilo pred kraj da ga završimo skroz i ovo se desilo. Ali, toliko ljudi se već sad javilo i rekli su da hoće da pomognu. Nadamo se da ćemo to, uz Božju pomoć, uskoro sanirati – kaže Otac Serafim.
 
Uskoro će započeti raščišćavanja da sagledaju šta može da se iskoristi, a onda će, nadaju se napraviti projekat obnove konaka.



– Čekamo blagoslov vladike da vidimo šta ćemo dalje i kako iz inostranstva da se sakuplja novac. Najvažnije je bilo da dobijemo presvlake i nešto od odjeće, jer su mnogi izašli bez ičega, ali to nam je obezbijedila naša hrišćanska zajednica iz Ljubovije. Hvala Bogu, ništa od hrane nije stradalo, i toga svega imamo. Sreća u nesreći je što smo prije mjesec i po dana uveli grijanje i toplu vodu u konak za goste, tako da su se sada svi tu preselili, a nas ima ukupno dvadesetak u manastiru. Najvažniji su novčani prilozi i oni će se namjenski upotrebljavati za sanaciju konaka – kaže Otac Serafim.
 
U trenutku požara u manastiru je bilo oko dvadesetak iskušenika koji su se spremali za večernju službu.
 
– Pretpostavljamo da je pukao odžak i da je iz odžaka izašla vatra i zahvatila krovnu konstrukciju koja je čitava od čamovine i zapalila je oba ova sprata koja su bila od drveta. Vatra je stigla do prizemlja i tu se zastavila, jer je tu jedino bila ploča – izjavio je prota Serafim Petković.
 
Komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Ljubovija Zoran Tomić rekao je ranije da je njegova jedinica primila dojavu u 18:10 i da u naselju Podnemić gori konak manastirskog kompleksa Bijele vode. Nakon toga je, kako kaže, na lice mjesta odmah krenula dežurna ekipa.

 
Po dolasku, kako navodi, krovna kontrukcija objekta već je bila zahvaćena požarom, a problem je, prema njegovim riječima, od starta predstavljala međuspratna konstrukcija, koja je u potpunosti bila od drvene građe.

To je prouzrokovalo da se požar brzo proširio i na spratni dio objekta, piše Blic.
 
– Imali smo veliki problem prilikom dolaska zbog nepristupačnog puta, jer je ovo planinsko djelo. Bilo je leda i kamioni su proklizavali, pa je moralo da se uključi i javno preduzeće kako bi nam pomoglo na jednoj lokaciji da izvuče dva kamiona – izjavio je Tomić.
 
Sve to je, prema njegovim riječima, uticalo na nešto kasniju lokalizaciju požara, koji je stavljen pod kontrolu oko 20:25.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )