FOTO: null

U Njujorku je počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Bosni i Hercegovini, koja je juče u tri navrata odlagana jer nije bilo konsenzusa o prijedlogu britanske rezolucije o Srebrenici.

0 glasova za, jedan glas protiv i četiri suzdržana glasa su konačni ishod glasanja, što znači da nacrt rezolucije o Srebrenici nije usvojen, zbog negativnog glasa stalne članice, odnosno Rusije.

Ambasador Rusije Vitalij Čurkina je pozvao da se nacrt rezolucije ne stavlja na glasanje i rekao da će u suprotnom Rusija glasati protiv.

Čurkina rekao je da se Rusija zalaže za istragu svih zločina i nad Bošnjacima i nad Srbima i nad Hrvatima i upitao treba li postavljati pitanje ko je od njih stradao više, zatim je zatražio minut ćutanja za žrtve sukoba u BiH.

Za sada još nije poznato da li će rezolucija danas biti stavljena na glasanje.

Zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov izjavio je ranije danas da Rusija i ostale stalne članice Savjeta bezbjednosti UN pokušavaju da naprave "kompromisni tekst" rezolucije o Srebrenici, prenosi Sputnjik.

"Od početka smo željeli da se rezolucijom izrazi podrška Dejtonskom procesu", rekao je Gatilov.

"Vraćati se iznova na svu tu priču i određivati ko je kriv za genocid, štaviše, svaljivati krivicu na čitav narod, konkretno Srbe, smatramo kontraproduktivnim", ocijenio je zamjenik ministra inostranih poslova Rusije.

Britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici, po četvrti put za posljednja 24 časa, našao se na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ali još uvijek nije poznato da li će se ambasadori država članica, zbog udaljenih stavova Rusije i Britanije, izjašnjavati o tom dokumentu.

Rusija je i poslije jučerašnjih konsultacija ostala pri stavu da će uložiti veto na rezoluciju ako se njen tekst ne izmijeni.

Prethodno je Kina ranije juče tražila da se glasanje o rezoluciji odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica ovog tijela svjetske organizacije.

To je treće odlaganje sjednice, koja je prvobitno bila zakazana juče za 16 časova, zatim je odložena za sat vremena, a potom je došlo i do drugog odlaganja za 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

Tekst britanske rezolucije apsolutno je neprihvatljiv za Srbiju.

Rojters je javio, pozivajući se na svoje diplomatske izvore, da su razgovori zemalja članica SB u toku i da Velika Britanija i SAD pokušavaju da uvjere Rusiju da ne ulaže veto.

Neimenovani portparol Misije Velike Britanije pri UN-u, zemlje koja je autor predložene rezolucije, rekao je za Rojters da je cilj da se dobije što veća podrška od članica Savjeta bezbjendosti UN-a čime bi se dao značaj godišnjici zločina u Srebrenici.

"Nadamo se da će ovo odlaganje pomoći da ostvarimo cilj", poručio je on.

Velika Britanija i SAD su sinoć ruskoj delegaciji u Savjetu bezbjednosti UN-a uputile sedmi prijedlog rezolucije o Srebrenici.

Na ovakav korak su se odlučili poslije tri odlaganja sjednice na kojoj je trebalo da se glasa o rezoluciji, a o kojoj će se raspravljati danas u 16 sati.

Prema saznanjima Blica, Amerikanci i Britanci su, zapravo, preradili dijelove šestog prijedloga rezolucije oko kojeg juče nije bilo saglasnosti u tom tijelu UN-a.

Ruska delegacija je proslijedila najnoviji prijedlog u Moskvu, gdje se od ruskog državnog vrha očekuje da se izjasni o tome.

Srbija nije obaviještena šta u tom novom tekstu piše.

Zamjenik ministra inostranih poslova Rusije izjavio je da Rusija i ostale stalne članice SB pokušavaju da naprave kompromisni tekst rezolucije o Srebrenici.

"Od početka smo željeli da se rezolucijom izrazi podrška Dejtonskom procesu“, rekao je Genadij Gatilov, prenio je ruski državni medij Sputnjik.

"Vraćati se iznova na svu tu priču i određivati ko je kriv za genocid, štaviše, svaljivati krivicu na čitav narod, konkretno Srbe, smatramo kontraproduktivnim“.

U međuvremenu, Predstavnici Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država uputili su ruskoj delegaciji u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija sedmi prijedlog teksta nacrta rezolucije o Srebrenici, saznaje Sputnjik.

Riječ je o prerađenim dijelovima šestog prijedloga rezolucije oko kojeg juče nije bilo saglasnosti, pa je sjednica ovog tijela UN odložena tri puta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )