FOTO: null

Posle Gradiške i Srpca, gde su opozicioni načelnici Zoran Latinović i Drago Ćirić ostali bez skupštinskih većina, bez podrške u lokalnom parlamentu uskoro bi mogle da ostanu i njihove kolege u Prnjavoru i Foči, Siniša Gatarić i Radisav Mašić, saznaje Pres

Pored njih, klimavu podršku imaju i načelnici iz stranaka Saveza za promene u Vlasenici, Šekovićima, Trnovu, Kozarskoj Dubici i Trebinju, ali i njihove kolege iz SNSD-a koje su na čelu lokalnih administracija u Milićima, Čelincu i Istočnom Novom Sarajevu.

Nova skupštinska većina u Gradišci čiju okosnicu čine odbornici SNSD-a i četiri sada već bivša odbornika SDS-a već su najavili da će nakon smene skupštinskog rukovodstva, načelnika odeljenja u opštinskoj upravi, te čelnih ljudi lokalnih preduzeća, ustanova i institucija ići na opoziv načelnika Zorana Latinovića iz SDS-a. Ista je situacija i u Srpcu, gde je takođe formirana nova skupštinska većina koju čini 11 odbornika SNSD-a, zatim jedan dosadašnji socijalista koji je napustio ovu stranku i pristupio SNSD-u, te šef srbačkog DNS-a Ljubo Rakić koji je prestao da podržava načelnika Dragu Ćirića i pristupio zagovornicima njegovog opoziva.

Pored ova dva najavljenja opoziva, vruće proleće čeka i čelne ljude Prnjavora i Foče koji po tvrdnjama odlično upućenih izvora Pressa "neće dočekati trešnje u načelničkim foteljama". Naš sagovornik kaže da je načelnik Prnjavora Siniša Gatarić skupštinsku podršku za veoma kratko vreme sveo na manje od 20 od ukupno 29 odbornika, ističući da je i to pod velikim upitnikom.

- Prnjavorski NDP je odavno nezadovoljan Gatarićevim radom, tako da je podrška njihova dva odbornika veoma klimava, isto kao i podrška dvojice Mihajličinih i jednog Šešeljevog radikala, a ni socijalisti u Prnjavoru nisu preterano zadovoljni Gatarićem. Načelniku je leđa odavno okrenuo PDP, zatim odbornik nekadašnjeg Pokreta za Prnjavor koji je pristupio "Naprednoj Srpskoj", a napustio ga je i odbornik njegovog SDS-a Branko Šikanić koji je najoštriji kritičar Gatarićevog rada - objašnjava naš sagovornik.

S druge strane, Gatarić kategorično tvrdi da ima stabilnu skupštinsku većinu, ističući da se uzalud nadaju svi koji očekuju da će doći do njegovog opoziva.

- Skupštinska većina u Prnjavoru je stabilna i tako će biti dok god sam ja načelnik opštine - kaže Gatarić.

On dodaje i da Branko Šikanić nije napustio SDS, već je izbačen, ističući da Šikanić njemu nikada nije ni pružao podršku.

Tri referenduma već održana

Referendumi za opoziv načelnika opština do sada su održani u Istočnom Drvaru, Kneževu i Kotor Varošu. Draganu Lukaču je izglasan opoziv u Istočnom Drvaru, a u ovoj opštini sa svega nekoliko stotina stanovnika izabran je i njegov naslednik i za načelnika je izabrana Milka Ivanković. Prvi čovek Kneževa Bore Škeljić na referendumu je dobio podršku građana, tako da i dalje stoluje u ovoj siromašnoj opštini, ali je i dalje bez skupštinske većine. Za razliku od Škeljića, načelniku Kotor Varoša Daliboru Vučanoviću njegovi sugrađani su izglasali nepoverenje, ali i on i dalje vodi pravnu borbu za fotelju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )