FOTO: Nezavisne

Stanovnici Crne Gore, kojih ima oko 660.000, najčešće oboljevaju i umiru od bolesti sistema krvotoka, dok su na drugom mjestu mortalitetne liste tumori, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje u Podgorici.

Ove dvije vrste oboljenja učestvuju sa više od dvije trećine u ukupnoj strukturi umrlog stanovništva u Crnoj Gori.

Iz Instituta navode da statistika nije mnogo drugačija u ostalim zemljama Evrope, a to je ujedno i globalni trend - ekspanzija hroničnih nezaraznih bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, na prvom mjestu mortalitetne rang liste u okviru vodeće grupe bolesti je oboljenje srčanog mišića, dok se na drugom mjestu nalazi akutni infarkt srca.

"Među tumorima, kao faktor oboljevanja i mortaliteta stanovništva, dominiraju maligni tumori dušnika i pluća, kao i maligni tumori dojke", navode iz Instituta.

Na trećem mjestu vodećih uzroka smrti među stanovništvom Crne Gore se nalaze bolesti žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, na četvrtom su poremećaji ishrane i metabolizma, dok su bolesti sistema za disanje na petom mjestu.

"Uzroci umiranja ukazuju na veliku izloženost stanovništva Crne Gore faktorima rizika, kao što su konzumiranje duvanskih proizvoda, zloupotreba alkohola, tableta i ostalih droga, izloženost stresu, neadekvatna ishrana, prekomjerna uhranjenost i neprilagođeno seksualno ponašanje", navode iz Instituta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )