FOTO: srpskainfo.com

Izvještaj o radu Agencije za mala i srednja preduzeća grada Bijeljina nije usvojen na posljednjoj sjednici gradske skupštine, jer su odbornici zamjerili što je za plate zaposlenih izdvojeno duplo više novca nego za podsticaje preduzećima.

Međutim, dobro upućeni u politička dešavanja u Bijeljini tvrde da je to uvod ka raskidu „dugogodišnje ljubavi“ između SDS i SRS „Dr Vojislav Šešelj“.

Naime, na čelu Agencije je Slaviša Jovanović iz SRS „Dr Vojislav Šešelj“, koji tvrdi da je izvještaj o radu bio korektan i da ne postoji nijedan osnov da on ne bude usvojen na Skupštini.

– U prošloj godini smo na raspolaganju imali 74.760 KM. Ovaj novac je bio usmjeren na razvoj postojećih pravnih lica, preduzetnika i razvoj novoosnovanih poslovnih subjekata. Ovaj podsticaj ostvarilo je 17 privrednika i preduzetnika. Zahvaljujući projektima Agencije otvoreno je 26 novih radnih mjesta, a postojećih 209 je sačuvano. Za podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva za 2019. godinu planirano je 80.000 KM – naveo je Jovanović.

On kaže da je iznenađen odlukom o neusvajanju izvještaja o radu Agencije, jer su  pozitivno mišljenje o njemu dali resorno odjeljenje, Privredni savjet Bijeljine, pa čak i većina odbornika.

Naime, politička turbulencija oko kadrova nastala je nakon što je potpredsjednik Skupštine grada Milenko Mitrović napustio Šešeljeve radikale i osnovao „Pokret za Bijeljinu“.

Time je SRS „Dr Vojislav Šešelj“ na čijem je čelu Dragan Đurđević ostao bez ijednog odbornika u Skupštini. Međutim, Đurđević ne prihvata promjenu političkog dresa bilo kojeg odbornika i smatra da građani na izborima daju povjerenje političkim strankama, te da se ceh za političku neprincipijelnost prije ili kasnije plati.

– Ako u aktuelnoj skupštinskoj većini smatraju da direktor iz naše stranke ne treba da bude na čelu Agencije mogu da ga smjene, ali nećemo dozvoliti da to bude argument za našu ucjenu – kaže Đurđević.

Istovremeno, naši izvori tvrde da iza svega stoji upravo Mitrović, budući da je njegov „Pokret za Bijeljinu“ potpisao koalicioni ugovor sa SDS. Međutim, on sve negira i naziva spekulacijama.

U opozicionom SNSD tvrde da je obaranje izvještaja Agencije uvod u raskid dugogodišnje koalicije SDS i Šešeljevih radikala.

Šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Dragan Knežević kaže da slijedi izbacivanje Šešeljevih radikala iz vlasti, jer nemaju ni jednog odbornika u skupštinskim klupama.

– Jedino direktorsko mjesto koje je pripadalo ovoj stranci je upravo ovo mesto direktora Agencije – kaže Knežević. Dodaje da je stav SNSD da Agencija za mala i srednja preduzeća treba da postoji, ali da je nedopustivo da se za rad Agencije i plate zaposlenih izdvaja 200.000 KM, a za podršku privrednicima i preduzetnicima svega  80.000 KM.

– Naš budžet je blizu 50 miliona KM i daleko veći novac se mora izdvajati za one koji žele da se bave preduzetničkim djelatnostima, za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih – kaže Knežević.

Konce drži SDS

U Skupštini grada Bijeljina sjedi 31 odbornik. Skupštinsku većinu trenutno čine tri partije SDS, PDP i SDA, dok Šešeljevi radikali koji imaju saradnju sa vladajućim SDS nema nijednog odbornika u Skupštini.

Opoziciju u Bijeljini čine dvije partije koje su na vlasti u Republici Srpskoj više od 15 godina i to SNSD i SP. Podsjećamo i da SDS na čelu sa Mićom Mićićem u Bijeljini vlada skoro 15 godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )