FOTO: null

Tlo u Tuzlanskom kantonu usljed novih kišnih i snježnih padavina ne miruje, a najteža situacija je u općinama Kalesija, Čelić, Gradačac i Teočak.

Na području kalesijske općine prijavljen je veliki broj pokretanja novih klizišta, koja ugrožavaju 13 stambenih objekata. Evakuacije stanovništva do petka u podne nije bilo. Zbog visokog vodostaja ispod nadvožnjaka putna komunikacija Kalesija - Gojčin je u petak bila u prekidu, a saobraćaj se odvijao alternativnim pravcem preko pružnog prelaza za Prnjavor.

U čelićkoj općini došlo je do reaktiviranja tri stara klizišta u Vražićima, koja ugrožavaju puteve ka naseljima Zavide, Ledenjike i Jasenike. Kiša i snijeg, koji su u toku noći s četvrtka na petak obilno padali na području ove općine, doveli su do porasta nivoa Čelićke rijeke te Šibošnice i Gnjice. Iz Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite je saopšteno da se nivo vode zadržao u riječnom koritu te da najavljene padavine znatno mogu ugroziti stambene objekte u riječnom pojasu navedenih rijeka.

Reaktivirano je staro klizište u Sniježnici, u općini Teočak, koje je ugrozilo jedan pomoćni objekat i lokalni put, dok su na području općine Gradačac prijavljena tri nova klizišta - u Mrđiđama Gornjim i Zelinji Donjoj, koja ugrožavaju stambene objekte, te klizište u Mionici III, aktivirano na poljoprivrednom zemljištu.

Na području općine Doboj Istok lokalna putna komunikacija ka povratničkom naselju Hodžići u mjesnoj zajednici Stanić Rijeka je u dužini od oko 150 metara oštećena djelovanjem klizišta u toj mjeri da je promet gotovo u potpunosti onemogućen. Pored ove, djelovanjem klizišta i odrona oštećene ili uništene su lokalne putne komunikacije u naseljima Brđani i Frkati, kao i više nekategorisanih puteva izvan zona naseljenih mjesta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )