FOTO: InfoBijeljina.com

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH je tokom 2018. godine imala više od 380 pismenih žalbi potrošača koji su im se obraćali s područja raznih dijelova Bosne i Hercegovine.

„Radilo se uglavnom o uslugama od općeg ekonomskog interesa (voda, struja, grijanje, PTT usluge, telekom operateri, kablovski operateri, komunalne usluge)  te maloprodaja i to to odjeću, obuću i tehničke uređaje, razlike u cijenama na polici i kasi, lažno oglašavanje“, kažu za portal InfoBijeljina iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH

Dodaju da su različiti osnovi obraćanja odnosno različite su povrede  potrošačkih prava. 

„Pojedine žalbe su imale i kolektivni karakter tj. povrede su uzrokovane od istog prekršitelja i posljedice su se odnosile na više potrošača“, rekli su Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Dodaju da su pored pismenih žalbi imali i značajan broj usmenih i pismenih obraćanja potrošača u vidu traženja pravnih savjeta. Tu je, kako ističu, zatim i veliki broj usmenih  žalbi na osnovu kojih su  preduzimali aktivnosti prema nadležnim organima. 

"Zbog toga i ovim putem pozivamo potrošače da reaguju svaki put kad primijete da se njihova prava krše, te da pritom kontaktiraju nas, udruženja za potrošače i nadležne tržišne inspekcije“, kažu za portal InfoBijeljina iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH

Ističu da su samo neke od zaprimljenih žalbi ocijenjene kao neosnovane ili preuranjene, dok su u većini žalbi ustanovljenja kršenja prava.

„Zbog toga smo se obraćali nadležnim inspekcijama, regulatorima i nadležnim ministarstvima kako bismo ishodovali zaštitu potrošačkih prava. U postupanju po istim donesene su odluke, preporuke, instrukcije, te se po nekim rade posebni izvještaji“, kažu ombudsmani. 

Ističu da potrošači imaju pravo da za svoj novac dobiju bezbjedan proizvod ili uslugu srazmjernog kvaliteta.

„Jedno od  najčešćih prava koje se krši, a s kojim smo se susretali kroz žalbe, jeste osporavanje prava potrošača na izbor i to kroz reklamaciju po osnovu nedostatka na proizvodu ili prava po osnovu garancije. Navedeno pravo se osporava na način da trgovac donosi odluku umjesto potrošača.  Pozivamo potrošače da se svaki put prije kupnje dobro informišu o uslovima kupnje i reklamaciji, na osnovu čega mogu donijeti sliku o poslovnoj praksi trgovca naspram potrošača, te da nas kontaktiraju u slučaju eventualnih kršenja“, kažu iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )