FOTO: null

Predsjednik RS Milorad Dodik nije dobio vizu za SAD na osnovu diplomatskog pasoša koji posjeduje, pa je došao u Sarajevu kako bi dobio vizu po redovnoj proceduri. Razočaran, kaže da mu aktuelna američka administracija pravi probleme zbog njegovih stavova.

Milorad Dodik po osnovu svog diplomatskog pasoša neće ići na inauguraciju novizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Odbijena mu je viza za diplomate, jer ne ispunjava uslove. Naime, Dodik je na inauguraciju mislio da ide kao predsjednik RS, a postoji jasna procedura u tom slučaju.

"Lokalni zvaničnici koji predstavljaju svoje Vlade, pokrajine, opštine ili neki drugi politički entitet, ne ispunjavaju uslove za dobije A statusa vize. Oni podnose zahtjev za B1 ili B2 vizu."

Zbog toga je Dodik danas nakon više od godinu dana došao u Sarajevo i to da preda zahtjev za vizu po redovnoj proceduri

"Vjerujem da ću je u narednih dan-dva, upravo dobiti, kako bi mogao da otputujem u drugoj polovini januara i da učestvujem u određenim programima, kojim obilježavaju inauguraciju novog predsjednika", kazao je Dodik.

Sam Dodik je izjavio da mu je diplomatska viza uskraćena zbog njegovog stava prema američkoj administraciji u BiH sa kojom se gotovo nije ni sastajao, ali jeste razgovarao telefonom i poručio im...

"To što je BiH u krizi su krivi oni, stara administracija SAD, jer su oni vladari BiH. Tražio sam od njih da napuste državne organe BiH i lokalnih zajednica, da oni ne mešetare po ovom terenu i da ne uspostavljaju sistem koji se pokazao da je u krizi da ne može."

Američka ambasada ne daje jasan odgovor zbog čega je Dodiku uskraćena diplomatska viza, mada je procedura jasna kada je u pitanje izdavanje vize. U saopštenju poručuju da je Dodikova retorika u posljednje vrijeme opasna, posebno se osvrćući na referendum o Danu RS i nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH.

"Očekujemo da će nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH i podržavamo zakonski proces koji su inicirale te institucije, dok nastavljamo sa procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD", saopšteno je iz Ambasade SAD.

Međutim, ovdje nije samo interesantna priča, zašto Dodik nije dobio poziv za inauguraciju američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Već se radi o tome, gdje je uopšte Milorad Dodik pozvan, da li na inauguraciju ili bal upriličen nakon inauguracije. Naime, prema navodima pojedinih, Milorad Dodik je pozvan na bal koji povodom inauguracije organizuje nekadašnji kongresmen Robert McEwen, koji je svojevremeno posjetio Banjaluku.

McEwen je kod Dodika bio 2014. Nije poznato, kakve su njihove veze, ali iz pozivnice koju je pokazao sam Dodik, stoji da je pozvan na prijem koji će biti upriličen povodom inauguracije Donalda Trumpa.

"Ja sad ne bih da spekulišem da li će gospodin Dodik otići u Washington i u kom kapacitetu, ali generalno iskustvo sa našim političkim liderima da imaju, odnosno prodaju neke perspektive, odnosno fantazije kako su oni snažni i značajni akteri kad odu u Moskvu, Berlin, Ameriku, a onda dođu tamo i onda su niko i ništa", istakao je za N1 Jasmin Mujanović, politički analitičar.

Kao što kaže predsjednik RS, viza je ključna za njegov odlazak u Washington. Da će imati priliku da prisustvuje balu povodom inauguracije, ipak se pita aktuelna američka administracija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )