FOTO: null

Semberski uzgajivači tovne junadi u velikim su problemima.

Posljednjih mjesec dana telad i tovnu junad zahvatila je virusna infekcija respiratornih organa koja se teško liječi i najčešće dovodi do uginuća grla.

Rijetka su domaćinstva koja se nisu suočila sa ovim problemom, a u mnogim gazdinstvima uginulo je po više od deset grla.

Na farmi Viće Simića u Vršanima kod Bijeljine uginulo je desetoro teladi. Materijalna šteta blizu dvadeset hiljada maraka.

Iako su telad iz vlastitog uzgoja i pod redovnom kontrolom veterinara, ovom stočaru nije jasno kako je infekcija stigla u staju.

-Bilo je problema i sa krupnom stokom ali nije bilo uginuća. Nisu telad stradala samo kod mene već i kod drugih proizvođača, priča Vićo.

Cvijetin Lazić iz Velike Obarske telad za tov je kupio na domaćem terenu, po okolnim selima i pijacama.

Pretpostavlja da je na taj način bronho pneumonija stigla na farmu.

- Sad je malo bolje ali bilo je kritično. Bilo je i uginuća i većih i malih grla. Dokle će biti ovako- vidjećemo, kaže Cvijetin.

Uslovi držanja stoke, transport, stres životinje, dovodi do pada imuniteta i pojave bolesti, a uzročnik su virusi, kažu veterinari.

Prvi simptomi bolesti su visoka temperatura, problemi sa disanjem, grlo odbija hranu.

- Ovdje se radi o bolesti bronho pneumoniji. Tačan uzročnik ne možemo reći jer nije izolovan ni virus ni bakterija. Najčešće se govori o adenovirusima, herpes virus, parainfluenca, na njih se u kasnijem stadijumu nadovezuju pastarela i manhajna, objašnjava doktor veterinarske medicine Tanacko Spasojević.

Bronho pneumonija je kažu stručnjaci,uzrokovana kombinovanim virusno-bakterijskim infekcijama.

Ako se registruje u ranoj fazi, može se liječiti.

Pojavi ove bolesti doprinose visoka temperatura i vlažnost vazduha u ovo doba godine, kao i nedovoljno provjetravanje farmi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )