FOTO: null

Kupovina nekretnina, automobila, pa čak i odjeće za mnoge stanovnike RS nezamisliva je bez odgođenog plaćanja, a penzioneri u Bijeljini sve češće i grobna mjesta kupuju na rate.

Za dva mjesta na jednom od gradskih grobalja u Bijeljini potrebno je iskeširati više od 1.100 KM, što je za mnoge penzionere nedostižno. Na zahtjev penzionera, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS i bijeljinsko Komunalno preduzeće "Gradsko groblje" sklopili su ugovor prema kojem je omogućeno plaćanje grobnog mjesta na četiri, šest ili osam rata. Prema riječima direktora "Gradskog groblja" Slađana Simića, do ove inicijative je došlo usljed povećanog broja zahtjeva.

- Imali smo mnogo zahtjeva da izađemo najstarijoj populaciji u susret i da im omogućimo kupovinu grobnih  mjesta na rate na grobljima Pučile i Novo gradsko groblje - rekao je Simić.

Kako ističe, u narednom periodu i ostalim građanima biće omogućeno da grobno mjesto kupe na rate.

- Pokušaćemo da sklopimo sporazume sa komercijalnim bankama kako bismo i ostalim građanima omogućili ovu pogodnost, jer nam se javlja veliki broj sugrađana sa takvim zahtjevima - navodi Simić.

Predsjednik Udruženja bijeljinskih penzionera Savo Pantelić kaže da je ova pogodnost značajna za penzionere, ali da bi, osim toga, trebalo korigovati i cijene grobnih mjesta za ovu populaciju.

- Bio bi red da nam "Gradsko groblje" odobri popust ili da to bar omoguće našim članovima sa najnižim penzijama, jer ova populacija zaista teško živi - navodi Pantelić.

On ističe da u Udruženju ima više od 500 penzionera koji primaju penziju nižu od 100 maraka, odnosno njihova penzija je na nivou socijalne pomoći i kreće se od 29 do 50 KM.

Od oko 10.500 članova bijeljinskog Udruženja penzionera, tokom prva četiri mjeseca ove godine umrlo je oko 190 njih.

Jedan od penzionera koji nije želio da mu objavimo ime kaže da ovoj populaciji mnogo znači svaka olakšica.

- Penzije su toliko male da je plaćanje na rate jedini način da kupimo ogrev, odemo u banju i slično. Sada i grobnicu možemo kupiti na kredit, pa tu brigu ne moramo ostavljati svojim nasljednicima. Mnogi od nas cijeli život žive na rate, pa je red da i na "onaj svijet" odemo na rate - kazao je u šali ovaj bijeljinski penzioner.

Seoska groblja

Preduzeće "Gradsko groblje" počelo je aktivnosti na preuzimanju nadležnosti nad seoskim grobljima u Semberiji. Procjenjuje se da u Bijeljini ima 36 grobalja.

"Gradsko groblje" ukinulo je naknadu za grobna mjesta na kojima su sahranjeni borci Vojske RS poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )