FOTO: null

Na pumpama u BiH i dalje se nekontrolisano toči gorivo pomešano sa baznim uljima i razređivačima boja i lakova. Tako distributeri osim privatnih vozila uništavaju i budžet države, koja nikako da im stane u kraj.

Poslednji slučaj otkrio je Inspektorat Srpske na jednoj benzinskoj pumpi koja je otvorena 28. juna ove godine. Tada je uvezla 23.000 litara baznog ulja, a kontrolom je utvrđeno da u rezervoaru ima samo 1.500 i da se ne može dokumentovati gde je i kako potrošena razlika.

Istovremeno je pronađen višak od 11.000 litara euro dizela za koji ne postoji dokumentacija o nabavci.

- Takođe u istom predmetu izvršeno je i uzrokovanje goriva radi provere kvaliteta. Uzrokovanje je izvršila ovlaštena laboratorija uz prisustvo republičkog tehničkog inspektora, gde je nakon analiza utvrđeno da predmetno gorivo ne odgovara propisanim parametrima kvaliteta i to po više osnova zbog čega će subjektu biti izrečena kazna u iznosu od 25. 000 KM - navodi Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Za otprilike toliki iznos nelegalni proizvođač dizela uspeo je da ošteti i državni budžet jer se na bazno ulje koje je sipao u motore, plaća se samo PDV, a ne plaćaju akcize i putarine koje iznose 55 feninga po litru, prenosi ATV.

Ako je suditi po podacima Uprave za indirektno oporezivanje najbolje se mešalo u ovoj godini, jer je za samo šest meseci dostignut godišnji uvoz baznih ulja iz ranijeg perioda.

Najdrastičniji rast beleži uvoz derivata vajt špirita koji se koristi kao razređivač boja i lakova. Kako uvezene količine višestruko premašuju potrebe hemijske industrije u UIO su alarmirali inspektore.

- U tom smislu postojala je opravdana sumnja da se ta bazna ulja mešaju sa određenim aditivima kako bi se dobilo pogonsko dizel gorivo koje se prodavalo na pumpama u BiH. Mi smo posle ovih analiza proveli dve akcije. Naravno Tužilaštvo BiH će okončati ove procedure, radi se uglavnom o četiri pravna lica - rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Samo ove četiri firme oštetile su budžet za milion i 800 hiljada maraka, a iz Tužilaštva danas nisu saopštili šta su preduzeli i da li je protiv uhapšenih u akciji “Kolt” podignuta optužnica.

Dok država uporno povećava akcize, razvija se crno tržište, a podaci pokazuju da danas trošimo manje goriva nego 2008. iako imamo 25 odsto više automobila.

Stručnjaci kažu da će kontra efekat imati i nove akcize na gorivo koje čekaju na usvajanje u Parlamentu BiH. Ni najnovije mere entitetskih Vlada u suzbijanju nezakonitog točenja lož ulja u rezervoare nemaju efekta, jer je za prvih šest meseci premašen uvoz iz 2014.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )