FOTO: null

Tužilaštvo BiH pokrenulo je provjere protiv bivšeg direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca i još 17 njegovih radnih kolega zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela, poput primanja mita, namještanja konkursa i nezakonitih una

Provjere su pokrenute na osnovu krivične prijave koju su, kako je u njoj navedeno, 12. novembra 2015. godine podnijeli policijski službenici SIPA. Prijava, koja je u posjedu "Glasa Srpske", naslovljena je na aktuelnog direktora SIPA Pericu Stanića, Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS).

Za krivična djela su, osim Zupca, prijavljeni zamjenik i pomoćnik direktora SIPA Đuro Knežević i Jasmin Gogić, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja i predsjednik Komisije za unapređenje policijskih službenika Duško Drljača, načelnik Centra za istraživanje ratnih zločina Ivica Divković i šef Odjeljenja za istragu u Sektoru za istraživanje ratnih zločina i član Komisije za unapređenje policijskih službenika Mario Kapetanović. Na spisku se nalaze i šef Operaciono-komunikacionog centra u Sektoru za operativnu podršku SIPA i član Komisije za unapređenje policijskih službenika Halida Pašalić, vodeći istražilac Odsjeka za sprečavanje i otkrivanje organizovanog kriminaliteta Slađenko Čerkez, pomoćnik komandanta za operacije, bezbjednost i podršku Jedinice za specijalne operacije Jovica Milosavljević, pomoćnik komandanta za obuku Jedinice za specijalne operacije Dalibor Milošević, šef Odsjeka za istrage Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Dragan Andrić i šef Kriminalističko-istražnog odsjeka u regionalnoj kancelariji SIPA u Banjaluci Ljubiša Pandurević. Prijavljeni su i šef Kriminalističko-istražnog odsjeka regionalne kancelarije Tuzla Jusuf Avdispahić, šef Odsjeka za unutrašnje istrage Aleksandar Tegeltija, vodeći istražilac Kriminalističko-istražnog odsjeka regionalne kancelarije Mostar Ervin Pavlović, vodeći istražilac u Odsjeku za istrage Sektora za istraživanje ratnih zločina Vesna Stevanović, šef Odsjeka za istraživanje ratnih zločina u regionalnoj kancelariji Tuzla i istražilac u Odsjeku za istrage Sektora za istraživanje ratnih zločina Dženana Omerhodžić.

Iz SIPA i Tužilaštva juče nisu odgovorili na pitanja u vezi sa krivičnom prijavom i pokrenutim provjerama. Direktor SIPA Perica Stanić nije odgovarao na telefonske pozive. Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija kaže da im je stigla krivična prijava.

- Proslijedili smo je nadležnim organima jer VSTS nije zadužen za sprovođenje istraga - kaže Tegeltija.

Zubac nije želio da komentariše prijavu, a njegov advokat iz procesa vođenog zbog paljenja zagrade Predsjedništva BiH Dragiša Jokić kaže da zna za prijavu i da je na Tužilaštvu da odluči da li su počinjena krivična djela.

- Zubac nije pozvan da da izjavu, tako da ne znam da li je Tužilaštvo pokrenulo provjere ili otvorilo istragu. Svako ima pravo da tumači propise na svoj način i da podnosi krivične prijave, a Tužilaštvo će odlučiti ima li tu elemenata krivičnog djela. Ako ima, biće optužnica, pa ćemo se opet vidjeti u sudu. Ali, nadam se, u drugačijem okruženju jer Zubac sada više nikome ne smeta politički - kaže Jokić.

Sud BiH osudio je Zupca u martu prošle godine na godinu zatvora uslovno zbog nesavjesnog rada u službi. Osuđen je jer je 7. februara 2014. godine, kako je navedeno u presudi, odbio da pruži pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH tokom protesta kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Savjet ministara BiH je u avgustu prošle godine razriješio Zupca sa mjesta direktora SIPA.


Olako podnošenje prijave

Dragiša Jokić kaže da su pripadnici SIPA prijavljeni za krivična djela za koja je najlakše prijaviti nekoga ko radi u policijskoj agenciji.

- Prijavu su sastavljali i oni kojima je Goran Zubac najviše pomogao. U prijavi treba razdvojiti šta su bile nadležnosti Zupca. Ta prijava najviše govori o stanju i odnosima u SIPA - kaže Jokić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )