FOTO: agrosavjet.com

Nenad Demić, šezdesetčetverogodišnjak iz Gline u Hrvatskoj, rodno mjesto zamijenio je gradiškim selom Mačkovcem.

Odlučio se za govedarstvo i to za najjednostavniji uzgoj po sistemu ‘krava-tele’, koji je veoma rasprostaranjen u njegovom bivšem zavičaju.

-Trenutno imam 15 krava. Imam i rasplodnog bika. Uglavnom se radi o grlima simentalske pasmine i gatačkom montafoncu. Od početka vegetacije, pa sve dok ne zazimi grla su ovdje na prostranim pašnjacima, takozvanim utvajima u neposrednoj blizini Save. Tu imaju sve, i travu i vodu za piće. Krave se ne muzu. Tele se na njivi. Malu telad sam odvezao u štale i hranim ih dva puta dnevno, ujutro i naveče, kaže Demić.

Ovaj vrijedni stočar kaže da dokupljuje telad, ali da dosta grla tokom godine i prodaje. Uglavnom mu kupci dolaze kući, a nerijetko ih prodaje i na pijaci u Gradišci.

- Ovo je život koji mi odgovara. Živim sam, po cijeli dan sam sa stokom. Krave su navikle na mene, slušaju me. Odem u podne kući, kad su vrućine, malo odmorim, ručam i okrijepim se i opet nazad na pašnjak. I tako sve do zime, govori Demić.

Zbog ljubavi i obaveza prema stoci ostao je neženja

Zanimljivo je da ovaj farmer nema obradivog zemljišta i da hranu, uglavnom sijeno i žito za zimu kupuje.

- Nije teško, dani prolaze jedan za drugim, gotovo svi su  isti. Kad malo bolje razmislim, ja hranim svoje stado, a ono opet mene hrani. Dobro je da me zdravlje služi. Razmišljao sam i o ženidbi, zagrijem se, pa se predomislim. Ne idem nikud od kuće pa ne mogu ni naći slobodnu ženu. A i pitanje je da li bi koja htjela doći u kuću gdje ima ovoliki broj grla stoke, pravda svoj samotnjački život Nenad Vemić.

Pozdravismo se, ali Nenad podiže ruku da još nešto kaže. Priznade da mu je prijao razgovor i da voli što će mnogi  ljudi moći da pročitaju o njemu i njegovom životu.

- Vi novinari se puno krećete i susrećete dosta ljudi. Ako slučajno kome potreba dobar stajnjak, koji je već pregorio i  postao čisti humus, neka dođe. Ima ga sigurno pet velikih kamiona.I hvala vam za novine koje ste mi ostavili, imaću čime večeras da se pozabavim, rekao je nakon ponovnog rukovanja Nenad Vemić, čovjek sa šezdeset i četiri godine na plećima.

Život ga, vidi se nije pretjerano mazio, pa mu je pastirski život idealno zanimanje u trećem životnom dobu, koje preživljava sa svojim stadom u Mačkovcu kod Gradiške.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )