FOTO: null

Ima, kažu stare knjige, već dva veka otkako se nije zametnula vinova loza na posavskim brežuljcima brčanskog atara koji se posle nekoliko sati hoda pretvaraju u strme obronke Majevice.

Ovu priču čuli smo od stručnjaka u mladom vinogradu dr Dragana Pajića, bivšeg brčanskog gradonačelnika. Ideju da na dedovini u Bukviku podigne vinograd pratile su priče i saveti "nevernih Toma" da će to biti uzalud bačeni novac.

Takvo mišljenje, uz entuzijazam dr Pajića, nisu delili dr Dragoljub Žunić, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, i Vladimir Panajotović, enolog, koji su predanim radom ostvarili Pajićev naum i podigli moderan i savremen vinograd.

- Na ovih dva hektara obavili smo zaista ozbiljne pripremne radove. Zasadili smo veoma kvalitetne sorte koje nešto ranije sazrevaju, odnosno sovinjon, šardone, a ima nešto i merloa koga eksperimentalno uzgajamo, ali je dao neočekivano dobre rezultate - ističe dr Žunić, dok istovremeno znatiželjnicima, koji su došli da probaju prvo, mlado vino otočeno u bukvičkim vinogradima, priča o mogućnostima uzgoja vinove loze na ovom području. - Ostvarili smo prinos od 10 tona, što nas je sve iznenadilo, jer taj smo rod očekivali tek za dve godine.

Njegovo mišljenje da se iz "bukvičkog vinogorja" dobilo vrlo kvalitetno mlado vino deli i tehnolog Vladimir Panajotović, najodgovornija osoba za ukus, boju i miris vina.

- Uspeli smo da dobijemo nekoliko dobrih vina, za šta je dobrim delom zaslužan profesor Žunić, koji je odgojio grožđe odličnog kvaliteta. Za sovinjon, zbog vremenskih prilika, nismo pogodili vreme berbe, ali je uprkos tome kvalitet više nego zadovoljavajući. Slično je i sa probnim, crvenim vinom, merloom, ali je zato šardone odličnog kvaliteta. Ubeđen sam da sa ovim vinima možemo slobodno da izađemo na bilo koji sajam u Srbiji i da budemo među 10 top vina - kaže Panajotović.

Otkud ideja za vinogradom, Dragan Pajić priča: "Često sam poslom odlazio u Austriju i prolazeći kroz Hrvatsku i Sloveniju video sam na mnogo neprikladnijim lokacijama zasađene vinograde. U Bukviku sam imao utrinu na ovoj zaravni iznad rečice Tinje i odlučio sam da pokušam. Imao sam sreću da upoznam profesora Žunića i tako je sve počelo."

Kako to nalažu običaji "mladom vinogradaru" na veselje su osim prijatelja stigli i tamburaši. Osim o vinu razgovaralo se i o tome kako će se s kolena na koleno prenositi priča o pobedi života nad smrću, o pobedi želje nad skepticizmom, o uspehu nauke koji je rezultirao prvim vinogradom u Bukviku, u ovom delu Posavine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )