FOTO: null

Izgradnjom kanalizacije u Bijeljini koja traje od 2005. godine na mrežu je do sada priključeno 30.000 stanovnika u užem gradskom jezgru i zatvoreno 2.000 septičkih jama, navodi se u izvještaju Gradske uprave koji će 30. oktobra biti razmatran u Skupštini

Bijeljina je među rijetkim gradovima u okruženju koji nije imao kanalizacioni sistem, nego su se fekalne otpadne vode prikupljale u pojedinačnim ili zajedničkim septičkim jamama, a procjenjuje se da je u gradu bilo 20.000 septičkih jama, što može imati veoma štetan uticaj na kvalitet podzemnih voda koje se koriste kao izvor vode za piće. 

Realizacija projekta izgradnje kanalizacionog sistema u Bijeljini predviđa izgradnju glavnih pet sekundarnih fekalnih kolektora i prečistača otpadnih voda, a do sada su urađena četiri glavna fekalna kolektora sa kućnim priključcima i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. 

Sredstva za finansiranje ovog projekta obezbijeđena su iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ od 12 miliona evra, 10,9 miliona evra donatorskih sredstava i 10 miliona evra iz budžeta grada Bijeljine. 

U izvještaju se navodi da izgradnju kanalizacije prati i rekonstrukcija i izgradnja vodovodne mreže, kao i rekonstruisanje saobraćajnica i trotoara i uređene zelene površine i drvoreda u ulicama u kojima je urađena kišna kanalizacija. 

Izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je u pogonu ima kapacitet za zadovoljavanje potreba 40.000 ekvivalent stanovnika. 

Da bi izgradnja kanalizacionog sistema u gradu bila nastavljena i dostignut ovaj planirani kapacitet prečistača za prvu fazu, obezbijeđeno je dodatnih 6,7 miliona evra donacijom holandske vlade iz fonda ORIO, koji je namijenjen za razvoj infrastrukture. 

Iz Gradske uprave najavljuju da će ovim sredstvima biti izgrađena mreža za priključenje još 13.000 ekvivalentnih stanovnika na kanalizaciju, a grad Bijeljina je iz budžeta morao da obezbijedi više od dva miliona evra za sufinansiranje ovog projekta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )