FOTO: InfoBijeljina

Članovi Udruzenja za očuvanje baština "Dijak" Priboj danas su u Loparama u Centru za kulturu i informisanje Lopare predstavili novoobjavljenu turisticku brošuru "Biciklisticka ruta "Stećci" kao i ucrtanu istoimenu biciklističku rutu.

Iste predstavljaju rezultate projekta "Međuentitetska akcija za mlade kako bi se podstakao razvoj lokalnog turizma kroz označavanje kulturno-istorijskih lokacija na području opština Lopare, Ugljevik, Teočak i Sapna, i ucrtavanje biciklističke rute duž istih a koji je finasiran iz granta ambasade SAD-a u BiH namjenjenog podsticanju međuetničke saradnje“ izjavili su za portal InfoBijeljina iz udruženja.

Turistička brošura"Biciklistička ruta "Stećci" obuhvata dvanaest lokacija na području četiri majevičke opštine među kojima dominiraju lokacije stećaka a sem njih istom su obuhvaćene i lokacije srednjovjekovni manastir Rozanj, srednjovjekovno utvrđenje  Stari grad Teočak i džamija Fehtija, spomen park Vukosavci, jezera Mezgraja i Snijeznica i Novakova pećina. 

Svaku od ovih lokacija članovi udruženja su uz podršku mladih sa područja ove četiri opštine uredili i na istima postavili turističke info-table koje opisuju kulturno-istorijski, odnosno prirodno-geografaki značaj predmetnih lokacija. Objavljivanjem ove brošure, označavanjem navedenih lokacija i ucrtavanjem biciklističke rute "Stećci" UZOB "Dijak" Priboj je doprinjeo razvoju turističkih potencijala na području ove četiri majevičke opštine.

Značajnu logističku podršku pri realizaciji ovog projekta pružile su jedinice lokalne samouprave, opština Lopare na čelu sa načelnikom Radom Savićem te opštine Ugljevik,  Teočak i Sapna sa svojim rukovodstvom. Takođe veliki doprinos su dale mjesne zajednice koje su obuhvaćene projektom a naročito njihovo stanovništvo koji će biti indirektni korisnici rezultata ovog projekta.

Kao jedan od pratećih pozitivnih rezultata projekta jeste i akt Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srpske koji je donio rješenje o prethodnoj zaštiti lokacije stećaka "Mramorovi" koja se nalazi na međi MZ Piperi i Jablanica  na području opštine Lopare. Nakon ovoga slijedi izrada elaborata o kulturno-istorijskom značaju i valorizacija predmetne lokacije.

Takođe ucrtavanjem ove rute i objavom turističke brošure podignuta je svijest kod lokalnog stanovništva o značaju kako zaštite i promocije turističkih potencijala na području ove četiri majevičke opštine tako i podizanju svijesti o mogućnostima preduzetničkih aktivnosti lokalnog stanovništva ove četiri opštine na polju turizma i ugostiteljstva. Turističku brošuru biciklistička ruta "Stećci" možete preuzeti na veb stranici UZOB "Dijak" Priboj: www.dijak.org

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )