FOTO: null

Najveći uspjeh Granična policija BiH postiže u sprečavanju krijumčarenja opojnih droga. U prošloj godini zaplijenjeno je više od tone marihuane, navode iz Granične policije (GP) BiH povodom 17. godišnjice, a najveće zaplijene su na jugu zemlje.

- Radimo permanentno određene statistike koje pokazuju ugroženost na određenim mjestima. S tim u vezi, po ovom pitanju granica je ugrožena na svim dijelovima naše zemlje. Najviše zaplene ima na južnom dijelu terenske granice, tačnije na području oko Trebinja – rekao je Zoran Galić, direktor GP BiH za N1.

Komentarišući situaciju s kašnjenjem izdavanja pasoša BiH on je istakao da se u vezi s tim javljaju određeni problemi na granicama.

- Ima određenih problema, a mi pokušavamo s kolegama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije da izađemo u susret našim građanima i riješimo te probleme. Moramo priznati da i naši građani krenu na put, a ne ponesu potrebni dokument i tu nastane problem. Ali tu smo da pomognemo i riješimo nejasnoće - odgovorio je Galić.

On je kazao da GP BiH jako dobro sarađuje sa drugim policijskim agencijama na entitetskoj, kantonalnoj, državnoj i međudržavnom nivou.

- Na svakih 30 kilometara granice je službenik GP BiH, kada je riječ u pokrivanju zelene granice" - dodao je Galić.

On dodaje da GP BiH provodi adekvatne mjere bezbjednosti.

- Kroz analize dolazimo do informacija na kojem dijelu granice je određena ugroženost. Negdje je problem s drogom, negdje sa ilegalnim migracijama, a nekada sa krijumčarenjem žive stoke. Na sjevernoj granici na području našeg ureda u Bijeljini imamo pojačan prelazak ilegalnih migranata. U 2016. godini zabilježeno je 40 osoba koji su ilegalni migranti, a oko 80 takvih slučajeva imamo samo u prva tri mjeseca ove godine – dodao je on.

Istraga zbog nesavjesnog rada i zloupotrebe položaja

- Po preuzimanju 2014. zatekli smo agenciju u stanju, ne anarhije, ali onakvu kakva ne dolikuje profesionanoj organizaciji. Analizom svih struktura došli smo do saznanja da određene strukture u GP ne odgovaraju nivou profesionalizma i upozorili smo rukovodioce, pokušali ih dovesti na željeni nivo profesionalizma. Tada smo došli u sukob sa visokorangiranim rukovodicima. Njima je ostao sukob s menadžmentom, obmanjujući javnost člancima na nekim portalima, pokušavajući srozati mene kao ličnost. Ostaje pitanje da li su imali političku podršku, pa je vladala takva neprofesionalnost. Mi smo se uhvatili u koštac sa svim problemima unutar GP BiH - odgovorio je Galić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )