FOTO: privrednik.ba

Na graničnom prelazu Bratunac prema Srbiji, danas do podne samo je jedna osoba prešla granicu, rečeno je Srni na tom prelazu.

Na ovom prelazu ističu da se striktno pridržavaju propisanih vanrednih mjera i da su svi građani, koji su u ovoj sedmici prešli granicu, popunili obrazac i objašnjeno im je da su dužni da se prijave u nadležni dom zdravlja u mjestima gdje će boraviti radi praćenja njihovog zdravstenog stanja i poštovanja mjera u kućnoj izolaciji.

Uvođenje vanrednog stanja, odnosno stanja prirodne ili druge nesreće sa obje strane Drine dovelo je do smanjenja kretanja ljudi i prelaska granice.

Prema podacima koje je Srna dobila u domovima zdravlja u Bratuncu i Srebrenici nema oboljelih od virusa korona, a u kućnoj izolaciji je 109 osoba u Bratuncu i 49 u Srebrenici, od kojih su većina studenti koji su doputovali prethodnih dana iz Srbije nakon prekida rada fakulteta i zatvaranja studentskih domova.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove bratunačke opštine pozvali su sve zajednice etažnih vlasnika kao stanare zgrada u kojima nisu te zajednice formirane, da hitno očiste ulaze i stubišta u zgradama i pripreme ih za obavljanje dezinfekcije koju će obaviti nadležna opštinska služba.

Štab za vanredne situacije ove opštine najavio je formiranje volonterskog servisa koji će u narednom periodu vršiti dostavu hrane i lijekova starijim nemoćnim osobama koje žive same što će se obavljati u saradnji sa lokalnim Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom.

Opština Srebrenica izdala je smjernice preduzetnicima kojima ih upućuju kako da privremeno odjave rad putem pošte ili telefona da bi se smanjili neposredni fizički kontakti i eventualno prenošenje zaraze virusom korona.

Iz štabova za vanredne situacije ovih opština pozvali su građane da poštuju mjere donesene radi sprečavanja širenja ovog virusa i da smanje kretanje i kontakte na minimum i vlastitim odnosom i disciplinom doprinesu zaštiti ličnog i zdravlja članova svojih porodica, prijatelja i zajednice u cjelini.

Savjet ministara donio je 17. marta odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, dok je Srbija 15. marta na teritoriji cijele države proglasila vanredno stanje zbog virusa korona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )