FOTO: kurir

Statua Vinstona Čerčila je tokom protesta u Londonu išarana, a na njoj je napisano da je bivši premijer bio rasista.

Ministri u vladi osudili su „vandalizam i skrnavljenje" spomenika.

Ipak, o britanskom ratnom lideru mišljenja su bila podeljena i tokom njegovog života, a on je i dan danas kontroverzna ličnost.

Vinston Čerčil je bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva (umro na današnji dan)  koji je svoju zemlju tokom Drugog svjetskog rata doveo do pobjede nad Hitlerom i Nacističkom Njemačkom.

Mladost Vinstona Čerčila
Vinston Čerčil je rođen 30. novembra 1874. godine u Vudstoku, u Engleskoj. Njegova porodica je bila vrlo bogata, a njegov otac lord Rendolf Čerčil je bio političar na visokoj poziciji u Vladi.

Čerčil je pohađao Kraljevsku vojnu akademiju, a nakon što je diplomirao pridružio se britanskoj konjici. Dok je bio u vojsci radio je i kao novinar i pisao je tekstove o vojsci i bitkama.

Nalazio se u Africi dok je još uvijek trajao Drugi burski rat, pa je postao ratni zarobljenik. Uspio je da pobjegne, ali je morao da pređe oko 480 kilometara kako bi bio spašen. Posle toga je neko vrijeme u Britaniji smatran herojem, a 1900. godine dobio je mjesto u parlamentu.

Uspon ka moći
Kada je izbio Drugi svjetski rat, 1939. godine, Čerčil je postao komandant kraljevske mornarice. Tadašnji premijer, Nevil Čamberlen, pokušao je da spriječi Hitlera tako što će udovoljiti njegovim zahtjevima. Čerčil je znao da to neće uspjeti i da se moraju boriti protiv Hitlera prije nego što pokori cijelu Evropu.

Kako su Njemci napredovali, britanski narod je izgubio povjerenje u Čamberlena. Nevil Čamberlen je zatim dao ostavku, a Vinston Čerčil je izabran za premijera 10. maja 1940. godine.

Drugi svjetski rat
Ubrzo nakon što je Čerčil postao premijer, Njemačka je pokorila Francusku, pa se Brtianija sama borila protiv Njemačke. Čerčil je narodu ulivao nadu uprkos teškoj situaciji. Sklopio je savez protiv Nacističke Njemačke sa Sovjetskim Savezom i Sjedinjenim Američkim Državama. Oni su u istoriji postali poznati kao Saveznici.

Uz pomoć Saveznika, Britanija je uspjela da se odbrani od Hitlera. Nakon dugog rata, Saveznici su uspjeli da pobjede Njemačku koja je bezuslovno kapitulirala 1945. godine.

Čerčil je bio zabrinut zbog Sovjetskog Saveza i Crvene armije. Govorio je da su nakon završetka rata opasni koliko i Hitler.

Pozne godine
Vinston Čerčil je izgubio na izborima koji su održani posle rata. Iako više nije bio premijer, imao je i dalje uticaj u Vladi. Ponovo je izabran za premijera 1951. godine i na toj poziciji je ostao do 1955. godine. Preminuo je 24. januara 1965.godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )