FOTO: Serbian Times

Na današnji dan 1831. rođen je srpski državnik i istoričar Jovan Ristić.

Bio je vođa srpske Liberalne stranke, jedan od najznačajnijih srpskih diplomata 19. vijeka, član Društva srpske slovesnosti i potom Srpske kraljevske akademije, koji je dvaput bio regent i četiri puta premijer Srbije.

Poslije okončanja studija u Francuskoj i na njemačkom univerzitetu u Hajdelbergu vratio se u otadžbinu i ubrzo je postavljen za šefa srpskog poslanstva u Istambulu. Tokom boravka u Otomanskom carstvu od 1861. do 1867. uspješno je okončao duge pregovore o opozivanju turskih garnizona iz srbijanskih gradova.

Potom je postao ministar inostranih poslova Kneževine Srbije, a u razdoblju od 1867. do 1888. bio je, s prekidima, premijer Kneževine i Kraljevine Srbije. Namjesnik maloljetnog kneza Milana Obrenovića postao je 1868, a od 1889. maloljetnog kralja Aleksandra Obrenovića.

Kao regent kneza Milana najviše je doprinio donošenju novog ustava 1869, a 1878. je uspješno zastupao Srbiju na Berlinskom kongresu. Odbio je 1881. da potpiše trgovinski sporazum sa Austro-Ugarskom, smatrajući da će takav dokument Srbiju učiniti ekonomski previše zavisnom od dvojne monarhije, zbog čega je podnio ostavku na položaj šefa vlade.

Po povratku na vlast 1887. i kasnije kao regent kralja Aleksandra nastojao je da Srbija oslonac nađe u Rusiji, a u unutrašnjoj politici pokušao je da suzbije uticaj radikala, ali je položaj regenta napustio 1893. kad je kralj Aleksandar, uz podršku radikala, izvršio državni udar i zaveo apsolutistički režim. Djela: "Spoljašnji odnošaji Srbije 1848 - 1872", "Diplomatska istorija Srbije za vreme srpskih ratova za oslobođenje i nezavisnost 1875 - 1878".

Djetinjstvo i mladost

Jovan Ristić je rođen u Kragujevcu,1831. godine u siromašnoj porodici. Otac Rista rano je umro, te on ostaje da živi sa majkom Marijom. Od malena je težio da se izbori sa nemaštinom, pa je postizao odlične rezultate u osnovnoj školi.

Još u ranoj mladosti, Ristić se odlikovao izuzetnom inteligencijom i visprenošću. Uvidjevši njegov veliki kapacitet, porodični prijatelj ga šalje u Beograd, na dalje školovanje, gdje Ristić podjednako uspješno završava srednju školu.

U prestonom gradu kneževine uskoro postaje član „Družine mladeži srpske“, organizacije osnovane pri beogradskom Liceju, koja je odmah po osnivanju uspostavila bliske veze sa srpskim studentima u Habzburškoj monarhiji.

Ristić kao stipendista Kneževine Srbije stiče diplomu Liceja, a potom nastavlja studije u Berlinu, gdje se izvanredno uklopio u društveno okruženje ove evropske metropole, u kojoj će imati prilike da stekne dragocjena iskustva i važna poznanstva.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )