FOTO: null

U Bijeljini čak 600 diplomiranih ekonomista čeka posao. Hiperprodukciju su izazvali privatni ekonomski fakulteti, kojih u Bijeljini ima desetak.

Polovina tih fakulteta ima sjedište u drugim gradovima Srpske, a u Bijeljini njihova odjeljenja rade u prostorima koji uopšte nemaju uslove za nastavu, kaže Srđan Damjanović, dekan državnog Ekonomskog fakulteta u Bijeljini .

Zavod za zapošljavanje u Bijeljini ima u evidenciji 13.500 nezaposlenih, a među njima posao traži i 600 diplomiranih ekonomista. 

Dragana Hajdarević je među 600 ekonomista u Bijeljini koji čekaju posao. Dok je studirala imala je velika očekivanja, a kako vrijeme prolazi njeno raspoloženje se mijenja. Ne može reći da se pokajala, ali ima prijedlog za buduće studente.

- Da upisuju zanimanja koja su deficitarna, tehničke, prirodne fakultete. Za ekonomiste ima vrlo malo oglasa za posao, i ako ih ima to je za nekog ko je već primljen, da se ispoštuje formalno zakon, rekla je Hajdarevićeva.

Saša Tomić imao je više sreće kao ekonomista. Nakon sticanja magistarskog zvanja, danas je profesor na privatnom fakultetu. Ističe - privatni fakulteti ne mogu se ukinuti, ali se mora promijeniti svijest da je poželjnije raditi u javnom nego u privatnom sektoru .

- Izbor budućeg zvanja i fakulteta na kojem ćete studirati je kao izbor preduzetničkog poduhvata, znači snosite epilog pogrešnog izbora, istakao je Saša Tomić, doktor ekonomskih nauka.

Prema saznanjima dekana Fakulteta poslovne ekonomije, u Bijeljini postoji desetak privatnih fakulteta koji obrazuju ekonomiste.

- Oni su u nekim kućama, gdje se dobija diploma bez studiranja i oni svi se na kraju pojave na birou, dodao je Srđan Damjanović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini.

Zavod za zapošljavanje u Bijeljini trenutno traži posao za šest stotina ekonomista. Savjet za zapošljavanje grada Bijeljina zatražio je sastanak dekana , predstavnika gradskih vlasti i direktora srednjih škola na kojem bi se pokušale donijeti određene mjere za prevazilaženje takvog stanja. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )