FOTO: null

Republika Srpska na 1.000 stanovnika ima 1,4 lekara, što je nedovoljno

PROBLEM nezaposlenosti u Republici Srpskoj nije novost, ali poražava činjenica da je na evidenciji Zavoda za zapšljavanje sve više visokokvalifikovanih. Među njima je i 167 doktora medicine.

Tim povodom osnovali su neformalno udruženje nezaposlenih doktora i uputili pismo javnosti, ne bi li skrenuli pažnju na svoj položaj.

- Među nezaposlenim mladim doktorima su i neki koji su studije završili sa vrhunskim rezultatima i izuzetno visokim prosekom. Sve do prošle godine, najbolji mladi lekari dobijali su mesto u zdravstvenom sistemu Srpske. Među nama su i oni koji su po nekoliko godina na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, kao i deca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida - navodi se u saopštenju Udruženja nezaposlenih doktora.

Nezaposleni doktori tvrde da bi rešavanje ovog problema državu koštalo ne više od četiri miliona KM na godišnjem nivou.

- Smatramo da je to moguće obezbediti kroz mere racionalizacije u drugim sektorima i smanjenjem broja nemedicinskog kadra u zdravstvenom sektoru, jer zaposlenje je prvi i osnovni uslov da ostanemo ovde, formiramo porodice, lečimo naš narod i izgrađujemo naše društvo i državu - smatraju doktori.

U suprotnom, tvrde, neće imati drugog izlaza nego da napuste zauvek RS.

- Da li će se ovo društvo, koje ima tek 1,4 doktora na 1.000 stanovnika, sada tako lako odreći svojih doktora i predati ih daleko bogatijim državama, koje, u proseku, imaju 3,4 doktora na 1.000 stanovnika.

Iz Ministarstva poručuju da ovaj resor, u skladu sa godišnjim programom već pomaže nadolazećim generacijama lekara, a prednost imaju,naravno, oni sa najvišim prosekom.

- Svake godine Ministarstvo aktivno učestvuje u zapošljavanju deset najboljih studenata medicine, doktora sa najvišim prosekom - poručili su iz ovog resora.

NIJE SVE TAKO CRNO

POSTOJI, kao i obično, i druga strana medalje - problem da u nekim sredinama nema dovoljno lekara zbog usmerenosti na centre, a to je Banjaluka i Kliničko-univerzitetski centar RS.

- Tako je porodilište u Mrkonjić Gradu zatvoreno zbog deficita kadra, a slične sudbine je i Forenzički centar na Sokocu - tvrde kritičari.

SINDIKAT SPREMAN DA POMOGNE

MIODRAG Femić, predsednik Unije sindikata radnika u zdravstvu, kaže, za "Novosti", da poziva mladiće i devojke koji su osnovali Udruženje nezaposlenih doktora da dođu na razgovor u sindikat, kako bi im pomogli.

- Nudim im da zajedno idemo i tražimo rešenje kako da ih zaposlimo, a ne da dobijaju volonterske poslove - kaže Femić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )