FOTO: null

Udruženje građana Muzički umjetnici Semberije postoji godinu dana a već iza sebe ima zapažene aktivnosti - organizaciju Internacionalnog festivala muzike Primavera, koji je u martu 2016. godine okupio 300 učesnika iz 45 gradova zemalja regiona, te dva mas

U toku su pripreme za održavanje drugog po redu festivala Primavera, koji će biti od 23. do 26. marta.

Predsjednik Udruženja Siniša Pajić kaže za Semberske novine da su na ideju osnivanja Muzičkih umjetnika Semberije  muzički pedagozi i građani došli prošle godine, sa ciljem uzdizanja kulture grada i muzičke umjetnosti.

Udruženje Muzički umjetnici Semberije osnovano je u januaru prošle godine. Prva naša aktivnost bila je organizacija Internacionalnog festivalamuzike Primavera, koji je bio krajem marta u Etno-selu Stanišići. Odziv je bio odličan, imali smo 300 učesnika iz 45 gradova iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, kaže Pajić i napominje da je Udruženjeprošle godine organizovaloi dva master klasa za učenike i studente klavira i harmonike.

Primarna djelatnost Udruženja je oraganizovanje seminara, stručnih usavršavanja, takmičenja, festivala. Na dva master klasa, stručnim edukacijama koje smo realizovali, predavači su bili vrsni stručnjaci iz oblasti klavira i harmonike. Za harmoniku je predavač bio profesor Vojin Vasović, a za klavir Aleksandar Serdar. Za mart ove godine planiramo master klas za violinu, a predavač će biti profesor Marko Josifoski iz Beograda, ističe Siniša Pajić.

Jedna od aktivnosti Udruženja je i organizacija Internacionalnog festivala muzike Primavera, koji će po drugi put biti održan u Bijeljini, u Etno-selu Stanišići.

Umjetnički direktor Festivala „Primavera“ Nataša Sobo kaže da vlada veliko interesovanje za učešće na Festivalu što je, kako kaže, rezulat dobre organizacije i pozitivnih iskustava koja su obilježila takmičenje prošle godine.

Prijave za Festival, ističe Nataša Sobo, traju do 8. marta, a prijava mora da sadrži potvrdu o razredu koji učenik pohađa i prijavni list. Ove godine, zbog velikog interesovanja, u takmičenje je ubačena i disciplina flauta, pored klavira, klavirskog dua, violine, gitare, harmonike i solo pjevanja.

Internacionalni festival muzike Primavera  je takmičarskog karaktera, a svi učesnici dobijaju diplomu o učestvovanju, dok pobjednici u disciplinama, osim diplome, dobijaju i medalju.

Na otvaranju Festivala,23. marta, koncert će održati profesor Aleksandar Serdar. Svi građani mogu da prisustvuju festivalu, a ulaz je slobodan. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )