FOTO: null

Etnološko odjeljenje Muzeja Republike Srpske iz Banjaluke vrši rekonstrukciju i proširenje dijela stalne postavke koja se odnosi na stare zanate. Nakon završetka građevinskih radova te izgradnje novog boksa i četiri niše, stalna postavka biće obogaćena sa

Rekao je ovo za "Glas Srpske" muzejski savjetnik Muzeja RS Vladimir Đukanović, autor ovog dijela postavke, za koji likovno rješenje radi viši muzejski tehničar dokumentarista Ljiljana Korać.

- Cilj nam je da pokažemo ambijent zanatskih radionica, a u njima će biti prikazani alati, procesi izrada određenih proizvoda kao i gotovi proizvodi. Biće prikazane radionice sljedećih zanata: grnčarski, kačarski, kovački, kazandžijski, ćurčijski, opančarski i kujundžijski - pojašnjava Đukanović.

Prikupljanje predmeta vezanih za stare zanate počelo je još tridesetih godina 20. vijeka i traje do danas, a kako ističe Đukanović, najveći broj ovih eksponata prikupljen je šezdesetih godina.

- Ovih dana smo otkupili predmete koji se odnose na ćurčijski zanat, koji do sada nismo imali u našim zbirkama. Nabavku smo vršili kod poznatog bijeljinskog ćurčije Đorđa Drvenice, a nabavili smo više vrsta kožuna, šubara, raznih koža, kalup za izradu šubara, mašine, makaze i druge alate - ističe on.

Pored zanata, stalna postavka će biti proširena i drvorezbarstvom kao vidom starih zanata, odnosno domaće radinosti.

U postavci će biti prikazani: tasići (čobanske čaše), preslice, ploske, vodijeri, štapovi i drugi ukrasni i upotrebni predmeti izrađeni od drveta.

- Na ovim predmetima želimo da prikažemo drvorezbariju naših krajeva kroz koju je prikazano stvaralaštvo, mašta i talenat naših ljudi. Sve ove predmete izrađivali su obični ljudi, radeći neke druge poslove, čobani dok čuvaju stoku i slično - kaže Đukanović.

Kako pojašnjava, ove cjeline se nastavljaju na istraživanja koja je etnološko odjeljenje sprovelo u ranijem periodu, a dio je objavljen u monografiji "Stari zanati u Republici Srpskoj", dok za drvorezbarstvo pripremaju monografiju "Šara u drvetu".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )