FOTO: null

Jedan od ustaljenijih koraka pri sklapanju braka u Evropi, a time i u BiH, jeste ženino uzimanje suprugovog prezimena.

Ipak, kako svako narodno pravilo ima i svoje izuzetke, tako i muževo prezime u nekim slučajevima ne predstavlja ništa za što je supruga pretjerano zainteresovana. Iako rijetkost, slučajevi da muž uzima ženino prezime mogu se potvrditi u bar tri sarajevske opštine, piše Klix .

U Opštini Stari Grad suprug rijetko kada uzima ženino prezime, a u evidenciji Opštine takav slučaj zabilježen je samo jednom u protekle dvije godine.

"Radilo se o preuzimanju supruginog prezimena. Ne možemo govoriti o odnosu preuzimanja prezimena danas i prije rata, ali prema nezvaničnim podacima i prema sjećanju naših kolega, bio je jedan slučaj uzimanja supruginog prezimena prije rata. Tada su oba supružnika bili državljani tadašnje Jugoslavije i muž je uzeo suprugino prezime, a oboje su živjeli u inozemstvu", rečeno je za Klix.ba iz Opštine Stari Grad.

Matičari prilikom vjenčavanja buduće supružnike upoznaju o mogućnosti preuzimanja prezimena, a kada se budućem suprugu prezentuje mogućnost uzimanja ženinog prezimena najčešća emocija u tom trenutku je ironični smijeh. Takođe, kombinacija muževog i vlastitog prezimena nije tako česta pojava u Opštini Stari Grad.

Iz Opštine Novi Grad Sarajevo potvrdili su da se uzimanje supruginog prezimena u praksi primjenjuje, ali da nemaju precizne podatke o tačnom broju slučajeva.

U Opštini Novo Sarajevo ističu da se uzimanje ženinog prezimena dešava u slučajevima kada su supruge strane državljanke, bilo da su naturalizovana državljanstva ili su supruge rođene u inozemstvu.

"Matični ured Opštine Novo Sarajevo bilježi samo tri slučaja kada je suprug uzeo prezime supruge, i to su u sva tri slučaja izvršili razmjenu, odnosno suprug je na prezime supruge dodao svoje i obratno, a kao razlog su navodili neizmjernu ljubav. Nije rijetkost da žene zadrže samo svoje prezime, posebno starije osobe koje ne žele više mijenjati dokumente, a kod mlađih osoba zbog posla, odlaska u inostranstvo, završetka studija i slično“, rečeno je iz Opštine Novo Sarajevo.

Bilo je i slučajeva razmjene prezimena tako da suprug uzme prezime supruge i obratno. Evidentno je povećan broj slučajeva, u odnosu na situaciju prije rata, da supruga svome prezimenu dodaje prezime supruga.

"S obzirom na to da se izjašnjavanje o budućem prezimenu vrši prilikom najave vjenčanja, često je mladoženja iznenađen izjavom svoje buduće supruge o odabiru prezimena", objasnili su iz Opštine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )