FOTO: null

Najbolji harmonikaši današnjice Ukrajinac Vladimir Murza i Rus Jurij Šiškin, sa direktorom Muzičke škole "Kornelije Stanković" Slavišom Perićem bili su danas gosti rukovodstva opštine Ugljevik, u kojoj je održan trodnevni međunarodni festival harmonike.

Murza i Šiškin učestvovali su na sinoć završenoj, sedmoj po redu međunarodnoj manifestaciji "Dani harmonike", čiji organizator je Muzička škola "Kornelije Stanković", a generalni pokrovitelj opština Ugljevik. 

Načelnik ove opštine Vasilije Perić rekao je novinarima da je Ugljevik dobio svoj festival, a festival dobio svoje pravo mjesto. 

"Žitelji Ugljevika su ponosni na ovaj festival, na harmoniku, a naša potreba i želja je da i u narednom periodu na ovakav i još bolji način podržavamo festival harmonike. Posebno za nas je važna međukulturna saradnja i bolje prezentovanje Ugljevika i cijele Republike Srpske", rekao je Perić. 

Rus Jurij Šiškin, najpriznatiji umjetnik harmonike današnjice, rekao je da odlazi iz Ugljevika "srcem punim ljubavi". 

"Vidio sam dobre takmičare, dobru organizaciju i dobre ljude u ovoj opštini, odlazim sa srcem ispunjenim ljubavlju. Festivali spajaju ljude, a ovaj festival se održava u dvije države BiH i Srbiji i po tome je jedinstven", rekao je Šiškin i napomenuo da će sa zadovoljstvom čekati sljedeći susret u Ugljeviku. 

Vladimir Murza, profesor iz Ukrajine, ocijenio je da je festival izuzetno uspio "jer je sve planirano i ostvareno na najvećem nivou". 

"Sama činjenica da se festival održava sedmi put govori da je postao tradicija. Muzičari dolaze veoma rado na ovaj festival, na takmičenje i slušaju koncerte harmonike", rekao je Murza i pohvalio ugljevičku publiku koja je u velikom broju prisustvovala koncertima. 

Slaviša Perić, direktor Muzičke škole "Kornelije Stanković" koja je organizator festivala, istakao je da je u toku Festivala učestvovalo više od 500 takmičara svih kategorija, a takmičili su se solisti, kamerni sastavi i orkestri harmonika. 

"Ugostili smo učesnike iz 10 zemalja, iz preko 50 gradova. Posjeta je bila odlična, a naši harmonikaši mogu na ovom festivala mnogo da napreduju, jer imaju prilike da prate najbolje umjetnike harmonike današnjice, i uz predavanja, master klasove, mogu diretno da se edukuju i stiču nova znanja", rekao je Perić. 

Festival "Dani harmonike" u Ugljeviku sinoć je svečano zatvoren dodjelom nagrada najboljim takmičarima i koncertima Vladimira Murze i Jurija Šiškina. 

Festival je počeo 8. maja i trajao tri dana, do 11. maja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )