FOTO: null

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur rekao je da je na pravosudnim institucija na nivou BiH da odluče da li će prihvatiti preporuke iz analize sudije Džoane Korner ili će ih odbiti.

- Najkorisnije bi bilo da se koncentrišu snagu na preporuke. Niko nije tražio da neko bude ili ne bude optužen - istakao je Mur za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, fokus analize je na procesuiranju ratnih zločina na nivou BiH i ona nije imala nikakve veze sa bilo čim drugim, niti su tražene informacije o drugim predmetima.

- Uvjeren sam da će pravosudne institucije na preporuke reagovati profesionalno, a mi ćemo kao i ranije pružiti ruku onima koji žele pomoć. Na pravosudnim institucijama je da prihvate preporuke iz analize ili da ih odbiju - naglasio je Mur.

On je dodao da je iz raznih izvora, privatnih lica, sudija, tužilaca i porodica žrtava najčešće čuo da nisu zadovoljni radom pravosuđa.

- Možda su njihove žalbe opravdane, a možda i nisu. Uvjeren sam da svi neće ni biti zadovoljni rezultatima. Kao diplomata ne mogu reći kakav je kvalitet njihovog rada. To treba da kažu ljudi u BiH - ocijenio je Mur.

On je naglasio da je OEBS svoje snage odlučio koncentrisati na procesuiranje ratnih zločina na nivou BiH zbog toga što su na tom nivou najvažniji predmeti.

U analizi sudije Džoane Korner o procesuiranju ratnih zločina u BiH na nivou BiH navodi se i da je glavni tužilac BiH Goran Salihović sprečavao Kornerovu da uradi ovu analizu.

Kornerova je navela da je, kada je riječ o procesuiranju predmeta ratnih zločina, najprioritetnije rješavati pitanja u vezi sa upravljanjem i djelovanjem Tužilaštva, prirodom optužnica, preostalim neriješenim predmetima, zaštitom svjedoka, sistemom evaluacije VSTS-a i zakona o krivičnom postupku.

Preporuke se odnose na rukovođenje Tužilaštvom, istrage, saradnju između Tužilaštva i sudija, formu optužnica i rang počinilaca, preostale predmete i ustupanje predmeta, kao i na predmete seksualnog nasilja, sistem normi, te navedeni zakon o krivičnom postupku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )