FOTO: null

Dogovor Dodika i Izetbegovića nije usmjeren protiv Hrvata, a vjerujem da to nije namjera Delegacije EU, kao ni njih dvojice - rekao je šef Misije OSCE BiH Džonatan Mur.

On je istakao da je je sastanak predsjednika SDA i SNSD, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika dobra stvar, pišu Vijesti.ba.

- Oni nisu imali namjeru riješiti sva otvorena pitanja odjednom. Važan je sastanak, ali to nije jedini sastanak. Što je tiče reakcije Dragana Čovića, on kao član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH ima pravo reagovati – dodao je Mur.

Istakao je da ako Čović želi da precizira ulogu kantona u implementaciji evropskih standarda, on predstavlja svoju stranku i praktične interese.

On je dodao da je bilo mnogo otvorenih pitanja o mehanizmu koordinacije.

- Svima je jasno da u tom procesu svoju ulogu imaju i država i entiteti i kantoni. Evropski put je veoma dugačak i postoji mnogo poglavlja koja treba otvoriti – rekao je Mur.

Komentarišući optužbe Mladena Bosića, lidera SDS, da šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark zajedno sa njim, pokušava da izvrši prekompoziciju vlasti na državnom nivou BiH, Mur odgovara da oni nemaju takvu namjeru.

- Prekompozicija vlasti u BiH nije u interesu nikome u međunarodnoj zajednici. Ne tražimo to niti radimo bilo šta u pogledu promjene postojećih koalicija na svim nivoima vlasti – rekao je Mur.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )