FOTO: null

BANJALUKA - U Republici Srpskoj je u ovoj godini otkriveno 310 krivičnih djela korupcije, te je podneseno 179 izvještaja protiv 252 lica, rekao je načelnik Odjeljenja Policijske uprave Banjaluka za privredni kriminalitet Miroslav Kalabić.

Kalabić je pozvao građane da se obrate policiji i prijave korupciju, te dodao da su građani jedan od osnovnih partnera i izvora informacija koje se odnose na prijavu koruptivnih krivičnih djela. 

"Bez kvalitetnih informacija ne možemo da se borimo protiv korupcije", rekao je Kalabić povodom preventivne aktivnosti "Stop korupciji", koju je danas u Banjaluci organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH, odnosno Međunarodnim programom pomoći u kriminalističkoj obuci pri Ministarstvu pravosuđa SAD. 

On je istakao da je policija dužna da zajedno sa nadležnim tužilaštvima procesuira informacije koje dobije u vezi sa korupcijom. 

Kalabić je rekao da se korupcija može prijaviti na besplatnu info-liniju 122, na broj 051-219-300 ili putem internet adrese MUP-a Republike Srpske, odnosno aplikacije "Prijavi korupciju". 

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić izjavila je novinarima da su tužilaštva u Srpskoj u 11 mjeseci ove godine podigla 57 optužnica protiv 73 lica za koruptivna krivična djela, i to najčešće za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, primanje i davanje mita i trgovinu uticajem. 

Ona je dodala da broj procesuiranih nije zadovoljavajući i da se, kada je riječ o krivičnim djelima korupcije, tužilaštva susreću sa brojnim teškoćama, dodavši da je jedna od njih što se ova krivična djela rade u tajnosti. 

"Ova krivična djela se rade bez prisustva svjedoka i sa vrlo malo materijalnih dokaza", rekla je Tojagićeva. 

Ona je pozvala građane da prijave korupciju, ističući da su ti podaci izuzetno važni, te da su vrlo često polazna osnova za otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela korupcije. 

Tojagićeva je naglasila je blaga kaznena politika kada je riječ o korupciji. 

"Pored pozitivnih zakonskih propisa koji pružaju dobru polaznu osnovu za sankcionisanje koruptivnih krivičnih djela, sudovi i dalje izriču blage kazne", navela je Tojagićeva. 

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, napomenula je ona, u više od 50 odsto slučajeva izriču se uslovne osude, nakon čega slijede novčane, pa tek onda zatvorske kazne. 

"To se svakako mora promijeniti, jer ovako blaga kaznena politika negativno utiče kako na generalnu, tako i specijalnu prevenciju", rekla je Tojagićeva. 

Ona je napomenula da su gotovo u svim slučajevima kada su građani prijavili korupciju službena ili odgovorna lica procesuirana, te da je protiv njih donesena osuđujuća presuda. 

MUP Srpske je u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH, odnosno Međunarodnim programom pomoći u kriminalističkoj obuci pri Ministarstvu pravosuđa SAD, organizovao na Trgu Krajine u Banjaluci preventivnu aktivnost "Stop korupciji". 

Policijski službenici dijelili su građanima na Trgu Krajine promotivno-edukativni materijal u vezi sa procedurama prijave i procesuiranjem krivičnog 

djela korupcija, a građani su mogli da ispune upitnik na licu mjesta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )