FOTO: null

Na jednoj od fotografija koje je objavila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i pozvala građane da pomognu pri identifikaciji osoba koje se mogu dovesti u vezu sa napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića, nalazi se Armin Šehomerović iz Sreb

To je potvrdio policijski izvor, koji dodaje da su ovog Srebreničanina još davno identifikovali pripadnici MUP-a RS te protiv njega, i još pet lica, od čega su najmanje tri iz Tešnja, 1. aprila prošle godine podnijeli izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS.

“Izvještaj je, osim protiv Šehomerovića, podnesen i protiv Muje Dizdarevića, Almira Merdića i Elvedina Himzića, svi iz Tešnja, kao i dva nepoznata počinioca”, otkriva izvor.

Iz MUP-a RS su, navodeći inicijale prijavljenih, naveli da je protiv njih izvještaj podnesen za podstrekavanje na teško ubistvo, ugrožavanje bezbjednosti, napad na službeno lice te izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, a na štetu Vučića i drugih. Zanimljivo je da SIPA tek sada, devet mjeseci nakon što je MUP RS podnio izvještaj, traži pomoć građana, a na fotografijama objavljuje i jedno lice koje je MUP RS već identifikovao.

Još je, svakako, simptomatičnije to što napad nije dobio očekivani epilog, a dogodio se još 11. jula 2015. godine u Potočarima, opština Srebrenica, na području gdje je održavana komemoracija “Srebrenica 2015″. Iz SIPA kažu da građani korisne informacije, između ostalog, mogu dostaviti lično ili najbližoj policijskoj stanici, kao i putem besplatne anonimne telefonske linije “Krimolovci”, na broj 080/020505.

“Apelujemo na građane da ne zloupotrijebe pomenuti broj pružanjem netačnih i neprovjerenih informacija”, navode iz SIPA. Međutim, zvanično je potvrđeno da je bilo i onih koji ovaj apel nisu shvatili pretjerano ozbiljno.

“SIPA je zaprimila određeni broj informacija u vezi sa pozivom za pomoć pri identifikaciji lica. Trenutno možemo reći da je određeni broj informacija odmah ocijenjen kao neozbiljan, dok su druge informacije u fazi obrade i procjene”, navode iz SIPA.

Sa druge strane, iz Tužilaštva BiH su kratko kazali da postoji predmet koji se odnosi na napad na Vučića u Potočarima, te da, baš kao što su novinari i navikli više informacija ili detalja ne mogu davati.

Premijer Srbije napadnut je na obilježavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici. Vučića je, prvo verbalno, a zatim i kamenicama, napala grupa ljudi, a od linča su ga spasili pripadnici Specijalne jedinice MUPa RS, koji su u civilu bili raspoređeni u masi. Podsjetimo, pripadnici SIPA privodili su u ljeto 2015. godine Merdića, Himzića i Dizdarevića, ali su oni nakon saslušanja pušteni na slobodu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )