FOTO: null

Sta­no­vni­ci Lu­kav­ca, Ze­ni­ce, Sa­ra­je­va i još ne­kih op­šti­na danas su po­ku­ša­va­li pro­na­ći bar ma­lo čis­tog zra­ka da uda­hnu, ali to je bi­lo ne­mo­gu­će zbog vi­so­ke kon­cen­tra­ci­ja pra­ši­ne u zra­ku.

U Lu­kav­cu je kon­cen­tra­ci­ja pra­ši­ne u zra­ku i da­lje u po­ras­tu. Prag otro­vnih čes­ti­ca za uzbu­nu je 500 mi­kro­gra­ma po me­tru kva­dra­tnom, a u Lu­kav­cu je ovih da­na 800!

"Bje­žiš, tra­žiš ne­ka­kva pros­tor ko­ji ni­je za­ga­đen, ali ga ne mo­žeš na­ći. U sve po­re ovog pros­to­ra se uvu­kao ne­ka­kav smrad, smog, ne­ka­kvi po­lu­tan­ti ko­ji je­dnos­ta­vno ubi­ja­ju", re­kao je Men­sud Me­hić, sta­no­vnik Lu­kav­ca i član Fo­ru­ma za za­šti­tu oko­li­ša Lu­kav­ca.

Iz Fo­ru­ma go­vo­re da već du­že upo­zo­ra­va­ju vlast na ovaj pro­blem.

"Zva­ni­čni po­da­ci zdrav­stve­nih in­sti­tu­ci­ja go­vo­re da je tro­je od pe­te­ro dje­ce sa re­spi­ra­tor­nim pro­ble­mi­ma na UKC-u, baš iz Lu­kav­ca. Zva­ni­čne vlas­ti nas tje­ra­ju u ku­ću, da se za­tvo­ri­mo. To ni­je is­pra­van stav", ka­že Enes Haj­ro iz Fo­ru­ma i do­da­je da kom­pa­ni­je mo­ra­ju ugra­di­ti fil­te­re.

Iz op­šti­ne Lu­ka­vac is­ti­ču da ne­ma­ju na­dle­žnost da iz­da­ju oko­li­šne do­zvo­le ni­ti da vrše in­spe­kci­jske nad­zo­re.

A ni sta­no­vni­ci Ze­ni­ce i Ka­knja po­slje­dnjih se­dam da­na iznad svo­jih gra­do­va ni­su vi­dje­li sun­ce! Pre­ksi­noć je na grad­skom dis­ple­ju u Ze­ni­ci pri­ka­za­na broj­ka od 1.071 mi­li­gram po ku­bnom me­tru sum­por-dio­ksi­da, a ju­če, oko 14 sa­ti, za­bi­lježena je na je­dnoj mjer­noj sta­ni­ci ma­ksi­mal­na kon­cen­tra­ci­ja sum­por-dio­ksi­da od 1.372 mi­li­gra­ma.

Ra­zlog su gus­ta ma­gla i ve­li­ka kon­cen­tra­ci­ja za­ga­đu­ju­ćih ma­te­ri­ja. Zbog to­ga je u ove dvi­je op­šti­ne na sna­zi "epi­zo­da pri­pra­vnos­ti".

"Ape­lu­je­mo na gra­đa­ne, po­se­bno na sta­ra i izne­mo­gla li­ca, bo­le­sne i dru­ge osje­tlji­ve ka­te­go­ri­je da sma­nje kre­ta­nje u bli­zi­ni sao­bra­ćaj­ni­ca, loži­šta, di­mnja­ka...", kaže Ner­min Man­dra, na­čel­nik Ka­ka­nja.

U Kan­to­nu Sa­ra­je­vo, ta­ko­đe, i da­lje je na sna­zi pri­pra­vnost zbog po­ve­ća­nog za­ga­đe­nja zra­ka, pro­gla­še­na pro­šle se­dmi­ce.

Če­do­mir Lu­kić, mi­nis­tar pros­tor­nog ure­đe­nja, gra­đe­nja i za­šti­te oko­li­ša KS, is­ta­kao je ju­če da ne­ma ele­me­na­ta za pro­gla­še­nje upo­zo­re­nja kao idu­ćeg ko­ra­ka u pla­nu in­ter­ven­tnih mje­ra.

Ka­da je Ba­nja­lu­ka u pi­ta­nju, u In­sti­tu­tu za za­šti­tu i eko­lo­gi­ju RS pot­vrdi­li su da je pret­ho­dnih se­dam da­na do­šlo do po­ve­ća­nja gra­ni­čnih vri­je­dnos­ti, pri­je sve­ga leb­de­ćih čes­ti­ca.

"Za pe­tak se oče­ku­je ra­zve­dra­va­nje, a s tim oče­ku­je­mo i da će ma­gla nes­ta­ti", re­kao je Igor Ko­va­če­vić, me­te­oro­log.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )