FOTO: srpskainfo

Na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, prije 85 godina, u Zoološki vrt grada Beograda stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator na svijetu!

Muja je u Beograd stigao iz nekog njemačkog zoološkog vrta, zajedno sa još nekoliko životinja. Već duže vrijeme se nastoji da se otkrije koji je to vrt bio, da bi se došlo do tačnih podatka koliko je Muja tada bio star.
 
Međutim, na samom kraju Drugog svjetskog rata njemački vrtovi su veoma stradali i njihove arhive su trajno izgubljene, ali to ne isključuje mogućnost da se, po depoima raznih njihovih muzeja, možda i nađu ti podaci.
 
Ako je vjerovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko “Vrijeme” je 10. avgusta 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili on djeluje znatno starije.
 
Ipak, kako Grad Beograd u svojoj objavi objašnjava, prema procjenama kompetentnih ljudi, misli se da je tada već imao desetak godina.
 
Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživo.
 
Godine 2012. dobio je gangrenu desne prednje noge, koja je tada morala da bude amputirana.
 
– Pretpostavljamo da je on sada oko 95 godina star, a nadamo se da će ga sreća i dalje pratiti i da će još dugo poživjeti – objavili su iz Beo Zoo Vrta, prenosi Blic.
 
 
Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svjetski rekord u dugovječnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )