FOTO: klix.ba

SARAJEVO - U nastavku suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim Srbima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, Tužilaštvo je predočilo dokument prema kome su pripadnici odreda "El mudžahedin" zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske odsijecali glave i to snimali i snimke slali u inostranstvo.

U izvještaju koji je sačinio svjedok odbrane, nekadašnji načelnik Sektora državne službe bezbjednosti Zenica Ferzija Babić, a o čijem sadržaju se preporučuje da bi trebalo obavijestiti i komandanta Trećeg korpusa, potvrđeno je da su zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske čerečili i mučili na razne druge načine, te da su sve to snimali i slali u inostranstvo. 

Odgovarajući na pitanje tužioca Sedina Idrizovića da li je o sadržaju izvještaja upoznao Mahmuljina, svjedok Babić je rekao da nije jer to nije smio, navodeći da je njegova dužnost bila da isključivo izvještava nadređene u centrali u Sarajevu. 

"Ja ne znam da li je neko sa vrha o tom dokumentu upoznao komandanta Trećeg koprusa. Moja služba je samo po naredbi i preporuci sa vrha mogla nekoj drugoj službi proslijediti neku informaciju", pojasnio je Babić. 

Govoreći o djelovanju Sektora državne službe bezbjednosti Zenica, Babić je istakao da je jedan od zadataka ovog sektora bio da nadzire i prisluškuje razgovore stranaca iz afroazijskih zemalja, među kojima su bili i pripadnici odreda "El mudžahedin". 

"Tim operativnim nadzorom došli smo do saznanja da je jedan broj stranaca radio za britanske, francuske, italijanske i još neke obavještajne službe. Cilj im je bio da destabilizuju RBiH i da mi /Bošnjaci/ zaratimo međusobno. Oni nisu poštovali našu vlast, pa čak ni Islamsku zajednicu BiH, vać su nas nazivali `kijafirima` /nevjernicima/", tvrdi Babić. 

On je dodao da su stranci iz tih zemalja to sve radili po diktatu i instrukcijama svojih zapadnih nalogodavaca, te da su paradžemati u BiH posljedica takvog djelovanja. 

Babić je rekao da su neki dobrovoljci iz afroazijskih zemalja dolazili u privatnoj režiji, neki posredstvom humanitarnih organizacija, dok je određeni broj doveo i UNPROFOR. 

Svjedok tvrdi da operacija stavljanja pripadnika odreda "El mudžahedin" u lanac rukovođenja i komandovanja Trećeg korpusa - Vranduk, koju je odobrilo tadašnje rukovodstvo takozvane RBiH, nije bila uspješna jer su iza stranaca stajale strane obavještajne službe. 

Prema njegovim riječima, stvarni komandant odreda "El mudžahedin" bio je šeik Enver Šaban, kojeg su najviše prisluškivali i koji je bio agent jedne strane službe, po čijoj naredbi su ga, nakon što je odradio posao, u Žepču likvidirali pripadnici HVO-a. 

On je naglasio da je Abu Mali bio samo formalno komandant odreda, te da nije donosio odluke. 

Odgovarajući na pitanje sudskog vijeća koliko je lokalnih boraca iz BiH bilo u sastavu odreda "El mudžahedin", svjedok je odgovorio da ih je prema podacima kojima je raspolagao, bilo oko trećine, što je u suprotnosti sa tvrdnjama zaštićenog svjedoka i bivšeg pripadnika ovog odreda, koji je ranije izjavio da je u toj jedinici bilo dvije trećine domaćih boraca. 

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine. 

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika. 

Nastavak suđenja zakazan je za 10. juli.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )