FOTO: InfoBijeljina

Spora bežična internetska veza može biti izvorom brojnih frustracija i nezgodnih situacija. Donosimo pregled čestih razloga zašto je vaš Wi-Fi spor i šta možete preduzeti

IP kamere, pametni uređaji, hrpa računara i smartfona... U našim domovima sve je više uređaja koji trebaju Wi-Fi mrežu i vlastitu IP adresu. Što ih je više, to će mreža biti opterećenija i sporija. Stariji uređaji s time će se sve teže nositi, ali i novijima bi to mogao biti problem, piše Tportal. 

Doseg bežične mreže i signala

Na brzinu vaše mreže u velikoj mjeri može uticati i pozicija na koju ste postavili svoj Wi-Fi usmjerivač (router). Ti uređaji emituju signal na 2,4 GHz i 5 GHz. Ipak, nemojte isključiti mrežu koja počiva na 2,4 GHz, iako je sporija. Zašto? Zato što njen signal lakše prolazi kroz zidove i druge čvrste objekte. Debeli betonski zid ili pod u potpunosti će blokirati mrežu 5 GHz.

 Previše korisnika

Brzina i propusnost vaše mreže Wi-Fi su ograničeni.

Što je više korisnika na istoj mreži, to će ona biti sporija. Obratite pažnju na to za šta koji uređaj koristi mrežu i kad to čini.

Stari mrežni kabeli

Prikačili ste računar direktno na router, ali mreža je i dalje spora? Moguće je kako probleme stvaraju stari i/ili oštećeni mrežni Ethernet kablovi. Kako ćete znati koliko je kabl star? Pogledajte koji Cat broj nosi.

Cat-5 su najstariji i najsporiji kablovi koji su još u upotrebi. Ograničeni su na brzinu prenosa podataka do 100 megabita u sekundi. Cat-5e su trenutno vjerojatno najrašireniji. Podržavaju brzinu prenosa do 1,000 Mbps. Cat-6/6a je najbrži kabl u širokoj upotrebi, s brzinom do 10 gigabita u sekundi (10 hiljada Mbps).

Mrežni kablovi takođe znaju biti i osjetljivi. Provjerite gube li možda kontakt negdje.

Koristite li pojačivače signala (Wi-Fi ekstendere)?

Pojačivači signala korisni su kad signalom trebate pokriti veće područje ili prostor s konfiguracijom nepovoljnom za Wi-Fi signal. Ali, ujedno mogu i stvarati probleme. Razmotrite mogućnost stvaranja kućne Wi-Fi mesh mreže.

 Zagušenje Wi-Fi kanala

U gradovima, naročito u stambenim zgrada, često je više Wi-Fi mreža koje rade jedna uz drugu. Svaka od njih uzima djelić dostupnog frekvencijskog pojasa. Možete pokušati promijeniti broj kanala, iako noviji routeri mogu sami pronaći i odabrati najbolji dostupni kanal.

DNS pružalac vašeg dobavljača pristupa interneta je spor

Bez obzira kakav paket za pristup internetu koristite, svi redom trebaju domenski sistem imena (Domain Name System, DNS). Koriste ga svaki put kad ukucate web adresu u svoj web pretraživač.

Po početnim postavkama koristite onaj koji vam nudi vaš pružalac usluga pristupa internetu, ali on može biti spor i nepouzdan. Pokušajte s nekim drugim.

Guši li vaš Wi-Fi vaš pružalac usluga pristupa internetu?

Ovaj scenario nije naročito izgledan ako ne koristite pristup internetu naročito intenzivno, ali moguće je kako će vaš pružalac usluga pristupa internetu usporiti brzinu vaše mreže ako otkrije korištenje aplikacija za dijeljenje podataka ili ako dosegnete određen nivo potrošnje. To možete ustanoviti s više uzastopnih provjera brzine.

Ako je stvarno problem u tome, nemate puno opcija na raspolaganju. Možete promijeniti pružaoca usluge ili pak smanjiti aktivnosti koje su dovele do problema. 

Problematični uređaji

Moguće je kako je za sporu vezu kriv uređaj koji ne funkcioniše kako bi trebao.

Pokušajte redom odspajati uređaje sve dok ne pronađete onaj koji usporava mrežu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )