FOTO: pixabay

Svi znaju koliko dosadne muve mogu biti u ljetnim mjesecima, a znate li da mogu biti i prenosioci raznih virusa i bakterija koje šire ugrizom? Ovih bi vam par savjeta moglo pomoći da ih držite dalje od svoje kuće.

Uklonite izvore hrane
Prljavo suđe u sudoperu, pune kante za smeće i poluprazne zdjelice hrane za kućne ljubimce privlačni su izvori hrane za muhe, pa im onemogućite da se goste, i to ne s vremena na vrijeme – odmah nakon jela operite suđe i pokupite sve što na sebi ima komadiće hrane.
 
Očistite kućne ljubimce
Muve odjednom polažu od 75 do 150 jaja, i to najradije na izmet. Ako pas ili mačka na balkonu ili u vrtu obave nuždu – a jaja se izlegu u roku od 8 do 20 sati – na njoj će u danu nastati 150 muha!
 
 
Važno je svakodnevno čistiti iza kućnih ljubimaca, a ako imate hrčka ili zamorca, posebno pripazite da su im kavezi uvijek čisti.
 
Otkrijte gdje ulaze
Normalno je da će nešto muva ući pri otvaranju i zatvaranju vrata, ali ako ih imate puno, bitno je shvatiti gdje ulaze. Pregledajte okvire prozora i popravite ili zamijenite oštećene kako biste osigurali da vam je dom zaštićen od muva.
 
Nabavite ljepljivu traku za muhe
Nije najboljeg dizajna, ali pruža zaštitu od nametljivih kukaca; jednostavno je objesite i gledajte kako se lijepe, prenosi Večernji list.
 
Spriječite muhe s kućnim biljkama
Ako se želite s muhama ‘boriti’ prirodnim načinima, muhe ne vole mirise biljaka poput lavande, mente, limunske trave i bosiljka, pa nešto od toga zasadite oko kuće ili u posudi za biljke i stavite pred ulazna vrata.
 
Napravite sami svoj raspršivač u spreju
Nabavite eteričnim ulja koja muve ne vole; poput lavande, eukaliptusa, peperminta, limunske trave i bosiljka i od mješavine dva različita ulja napravite vlastiti sprej za odbijanje muva.
 
Bočicu s raspršivačem napunite vodom i dodajte dovoljno esencijalnog ulja, pa sprej raspršite po kuhinji i oko ulaznih vrata kako biste spriječili muve. Naravno, moraćete redovito prskati kako biste održavali učinak.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )