FOTO: 24sata.hr

Zamrzavanje hrane je praktičan način da se produži njen rok trajanja uz očuvanje svježine i hranljivih materija. Dakle, postoje neke namirnice koje su posebno pogodne za ovu svrhu.

Neki primjeri namirnica koje su veoma praktične za zamrzavanje su meso, riba, hljeb, supe i variva.
 
Ali nisu sve namirnice pogodne za zamrzavanje.
 
Saznajte kojih pet namirnica nikada ne bi trebalo da stavljate u zamrzivač.
 
Zelena salata

Zelena salata brzo postaje kašasta kada se zamrzne jer ima visok sadržaj vode. Nakon odmrzavanja, gotovo je nemoguće jesti. Ista stvar se dešava i sa lisnatim spanaćem.
 
Ali pošto najčešće kuvamo spanać, to nije problem, prenosi Novi list.

Jaja

Sirova jaja se nikada ne smiju zamrznuti. Zamrzavanje može prouzrokovati pucanje ljuske i omogućavanje bakterijama da uđu. Kuvana jaja možete čuvati u običnom frižideru jedan do dva dana. Ali nikada ne bi trebalo da zamrzavate jaja.

Mliječni proizvodi sa visokim sadržajem vode
 
Mliječni proizvodi kao što su jogurt, kiselo mlijeko ili kajmak imaju visok sadržaj vode i mijenjaju svoju konzistenciju kada su zamrznuti. Postaju grudvaste i gube kremastost. Ako želite da zamrznete ove proizvode, prethodno ih dobro promiješajte da malo poboljšate konzistenciju. Međutim, preporučljivo je koristiti svježe mliječne proizvode.
 
Kuvana tjestenina i pirinač

Kuvana tjestenina i pirinač gube konzistenciju kada se zamrznu i postaju kašasti. Često, nakon odmrzavanja, ove namirnice više nisu jestive, piše Krstarica.
 
Ako vam je ostalo kuvane tjestenine ili pirinča, bolje je da ih čuvate u frižideru i upotrebite u roku od dva do tri dana.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )