FOTO: null

Na Samitu zemalja zapadnog Balkana u Beču potvrđena je evropska budućnost BiH, a zeleno svjetlo dobili su projekti koji su izuzetno važni za zemlju - most na Savi kod Gradiške i most u Svilaju.

Ocijenili su to predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak koji su učestvovali na bečkom samitu u srijedu i četvrtak.

BiH, prema Zvizdićevim riječima, može računati na pomoć EU samo ako nastavi sa reformama, a u okvir zaključaka samita spomenuta je dva puta u veoma pozitivnom svjetlu i to zbog usvajanja reformske agende i dinamizacije evropskog puta. Zvizdić je naglasio da su svi do sada predloženi projekti BiH prihvaćeni i postali su dio osnovne mreže, odnosno zaključaka sastanka zemalja u Beču.

- Na Samitu su potvrđena dva projekta. Dobili smo 29 miliona evra grant sredstava za izgradnju dva mosta - u Gradišci na relaciji Banjaluka - Gradiška - Zagreb i mosta na koridoru 5C kod Svilaja. To su dva izuzetno važna objekta gdje će biti izgrađeni granični prelazi i ova sredstva će nam omogućiti da započnemo izgradnju. Potvrđena su 22 miliona evra za most u Svilaju i 6,8 miliona evra za most u Gradišci uz veoma povoljan ostatak novca kreditiranog od Evropske investicione banke da bi ti projekti u potpunosti bili završeni - istakao je Zvizdić.

Ostalih pet projekata koji su prihvaćeni su dionice autoputa koridora 5C, Luka u Brčkom, dionica željezničkog koridora 5C od Sarajeva do Podlugova i aerodrom u Sarajevu.

- Na široj listi je čitav niz projekata. Zatražićemo rehabilitaciju i proširenje drugih aerodroma od Mostara, Banjaluke do Tuzle. Ostala sredstva od 600 miliona evra, odnosno milijardu evra do 2023. godine za zapadni Balkan će biti raspoređena na drugih deset projekata u oblasti transporta i pet projekata iz oblasti energetike. Od tog broja, BiH ima pet projekata u oblasti transporta i ima projekat iz oblasti energetskog sektora, a to je 400 kilovoltni dalekovod koji spaja Srbiju, BiH i Crnu Goru - istakao je Zvizdić.

Naglasio je da će BiH insistirati i na dva važna koridora, odnosno Jadransko-jonskom autoputu i Jadransko-jonskom gasovodu.

- Na samitu je BiH tretirana kao jedna od ključnih zemalja za regionalnu saradnju, procese pomirenja i ekonomski razvoj ukupne regije - istakao je Zvizdić.

Crnadak je ocijenio da je Samit u Beču bio izuzetno uspješan i u političkom i u ekonomskom smislu za BiH.

- Politički gledano, definitivno je iz Brisela poručeno da ne vide Evropu kompletnu sve dok u EU ne budu i zemlje zapadnog Balkana. Od ove konferencije se može govoriti o evropskoj budućnosti, a ne evropskoj perspektivi BiH. Druga važna stvar je podrška infrastrukturnim projektima jer smo dobili dva nova projekta od kojih je veoma važan most u Gradišci. Sada je izvjesno da će početi posao iduće godine i to će značiti direktno povezivanje i Banjaluke, Srpske i BiH sa EU - rekao je Crnadak.

On očekuje da će BiH do samita zemalja Balkana iduće godine u Parizu napraviti mnogo novih koraka i to više nego što je urađeno sada između Berlina i Beča.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović ocijenio je da je samit u Beču bio najvažniji skup političke agende regiona u 2015. godini.

Na samitu zemalja zapadnog Balkana dogovoreno je da će EU regionu dati 600 miliona evra za energetske, saobraćajne i željezničke projekte.  


Ocjene

Komesar EU za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han pohvalio je potpisivanje sporazuma o granici između Crne Gore i BiH i rješenje problema bez učešća treće strane, ocijenivši da je to odličan primjer za region.

Han je, tokom susreta sa Zvizdićem, istakao da EU ima jak interes da sve zemlje zapadnog Balkana budu članice Unije, te da treba nastaviti rad na dogovorenim reformama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )