FOTO: Nezavisne

Sjednica Gradskog vijeća Mostara prekinuta je prije drugog kruga izbora mostarskog gradonačelnika, a treći nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za ponedjeljak, 15. februara, u 16 sati.

 
Ovo je četvrti put da se prekida konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara i da se odgađa izbor gradonačelnika.
 
Podsjetimo, funkciju gradonačelnika Mostara već 12 godina obavlja Ljubo Bešlić, a novi kandidati za ovu funkciju koji su ušli u drugi krug su Mario Kordić, kandidat HDZ BiH, i Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar.
 
Nakon što je obavljen prvi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika, u kome su najviše glasova dobili Kordić i Guzin, danas je trebalo da bude obavljen drugi i, ako bude potrebno, treći krug izbora, ali je na početku sjednice BH blok (SDP BiH, Naša stanka) zatražio pauzu radi konsultacija u vezi s njihovim prijedlogom da se uvede institut "rotirajućeg gradonačelnika".
 
Nakon pauze, koja je potrajala stotinak minuta, vijećnica Irma Baralija (Naša stranka) zatražila je prekid sjednice, što je i prihvaćeno.
 
Ivan Zelenika, predsjedavajući, rekao je da je ovo još jedna igrokaz BH bloka u saradnji sa Koalicijom za Mostar.
 
"Uvodimo u praksu da na svakoj sjednici predlaže ko šta želi i ispunjava želje iz djetinstva. Gospodo, sa građanima grada Mostara se nećete igrati, ako ste htjeli cirkus, eno vam tobogani, pa se igrajte", kazao je vidno iznerviran Zelenika te dodao da dolazimo u situaciju da svako može biti gradonačelnik, osim Hrvata.
 
Kazao je da službeno ništa nije dobio o prijedlogu rotirajućeg gradonačelnika.
 
"Ako će se kolegica Irma Baralija igrati na ovakav način, nije trebalo da ulazi u Gradsko vijeće", rekao je Zelenika.
 
Radi se o prijedlogu da svaki od blokova stranaka ima po 16 mjeseci gradonačelnika.
 
Arman Zalihić (SDP) kazao je da će BH blok dati potporu onome ko bude za njihov prijedlog.
 
Za prekid sjednice glasala su 34 vijećnika, od 35 prisutnih.
 
"BH blok zagovara ideju rotirajućeg gradonačelnika i predstavnici stranaka su razgovarali o tome telefonom. Svi bi trebalo da se informišu detaljno i da se sjednica prekine i odgodi", kazala je Baralija.
 
Iz Kluba Hrvata su mišljenja da je ovo sve politička igra te da će na kraju gradonačelnik ipak biti Mario Kordić.
 
Ideju BH bloka da Mostar dobije gradonačelnika koji bi se rotirao svakih 16 mjeseci, kako saznaju mediji, odbio je predsjednik HDZ-a Dragan Čović.
 
Bakir Izetbegović, lider SDA, u petak je rekao medijima da mu je prijedlog BH bloka zanimljiv.
 
Ipak, Čovićevo odbijanje ne znači da Koalicija za Mostar i BH blok neće pokušati krenuti u priču o poziciji gradonačelnika koji će se rotirati svakih 16 mjeseci.
 
HDZ u Mostaru nakon decembarskih izbora ima 13 vijećnika, Koalicija za Mostar 11, BH blok 5, HRS 3, PMP 2, a lista "Ostajte ovdje" jednog vijećnika.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )