FOTO: null

Most Evropa na rijeci Savi koji povezuje granične prelaze Srbije i BiH u Rači već duže vrijeme nije osvijetljen.

Izgrađen je prije šest godina sredstvima Vlade Srbije iz Nacionalnog investicionog plana. Most izgrađen 2010. godine koštao je oko 11 miliona maraka, ali javna rasvjeta nije u funkciji, zbog čega vozači negoduju.

U avgustu prošle godine u danu obilježavanja egzodusa u akciji "Oluja" most na Rači je posljednji put bio osvijetljen.

U Graničnoj policiji BiH kažu da su njihove kolege na graničnom prelazu Rača u Srbiji u nekoliko navrata tražile od nadležnih da se riješi problem javne rasvjete.

Predrag Santrač, inspektor za graničnu kontrolu GP BiH - Bijeljina kaće da je to u nadležnosti Srbije, ta da je došlo do nekih problema između investitora i izvođača radova. Naveo je da su kolege iz Srbije u više navrata slale zahtjeve za sanaciju rasvjete, ali da odgovora još nema. Priznaje da je ovo teška situacija i za vozače i policijske službenike koji ovdje rade.

- Mi možemo platiti priključak za elekttričnu energiju, ali ne možemo dovesti vod do određenog graničnog prelaza.  Dakle, potrebno je više razumijevanja kad je u pitanju Uprava. Mi isključivo održavamo područja koja teritorijalno pripadaju graničnom prelazu, a sve ono što izlazi van graničnog prelaza nije u našoj nadležnosti - naveo je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

U Elektro-Bijeljini ističu da se bave snabdijevanjem graničnog prelaza električnom energijom, kao i posljednje policijske kućice koja se nalazi ispred mosta na teritoriji Republike Srpske.

Direktor Elektro-Bijenjine Nedeljko Ćorić rekao je da to preduzeće nije imalo zahtjev od Puteva Srbije, niti bilo koga drugog da se uključe u snabdijevanje mosta na Rači. Navodi da su spremni da iznađu mogućnost da ovaj most bude osvijetljen i bezbjedan za saobraćaj, ukoliko im se neko obrati sa takvim zahtjevom.

Iz Puteva Srbije i resornog Ministarstva Srbije nismo dobili odgovor ko je nadležan i kada će ovaj problem biti riješen. Kada će "Evropa" na Savi kao najljepši most koji spaja Srbe iz Republike Srpske i Srbije biti osvijetljen - niko nema konkretan odgovor.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )