FOTO: null

U Centru za kulturu u Bijeljini danas će biti prikazana monodrama o srpskoj slikarki i humanisti Nadeždi Petrović u izvođenju glumice Biljane Đurović.

Organizator predstave je Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini.

Monodrama je sačinjena od autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz romana "Boje i barut" Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i LJubomira Simovića, uz kompozicije Svetislava Božića, a adaptaciju je izvršila Biljana Đurović. Režiser predstave je Božidar Đurović. 

Ova pozorišna priča o dva posljednja sata Petrovićeve u valjevskoj bolnici je potresna, ali nije nekomunikativna i izaziva kod publike osjećanje pročišćenosti. 

Za godinu i po scenskog života predstava "Nadežda Petrović" učestvovala je na pet međunarodnih festivala na kojima je osvajala nagrade. 

Monodrama je urađena u okviru obilježavanja sto godina od Velikog rata, u okviru kojeg se obilježava i sto godina od smrti Nadežde Petrović, koja je u predstavi metafora za srpsku vojsku i za svu Srbiju tokom Velikog rata. 

Monodrama "Nadežda Petrović" biće prikazana u 20.00 časova u Centru za kulturu, a cijena ulaznice je pet maraka. 

Nadežda Petrović /1873 - 1915/ bila je najznačajnija srpska slikarka sa kraja 19. i početka 20. vijeka, čije slikarstvo uvodi srpsku umjetnost u tokove savremene evropske umjetnosti. 

Tokom balkanskih i Prvog svjetskog rata bila je dobrovoljna bolničarka, a bavila se i fotografijom, kao prva žena ratni fotograf. Umrla je od tifusa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )