FOTO: null

Poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj bi do kraja aprila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede moglo da isplati podsticaje iz prošle godine, da bi odmah u maju počela isplata premija iz 2015. godine, rekao je danas pomoćnik mini

"Očekujemo da bi do kraja aprila Ministarstvo moglo da isplati ta sredstva, da bi odmah u maju počela isplata premija iz 2015. godine. Nastojimo da sa kolegama iz Ministarstva finansija taj posao uspješno i završimo", rekao je Pašalić, koji je danas, sa pomoćnikom ministra za poljoprivredu Zoranom Kovačevićem, boravio u radnoj posjeti poljoprivrednim preduzećima u Bijeljini. 

On je rekao i da je situacija u poljoprivrednoj proizvodnji veoma teška, podsjećajući da je još jesenas bilo problema sa sjetvom. 

"Republika Srpska u posljednjem petogodišnjem prosjeku sije oko 45.000 hektara pšenice, ali smo jesenas zasijali samo 25.000 hektara", naveo je Pašalić. 

Prema njegovim riječima, postojalo je očekivanje da će proljećna sjetva, sjetva kukuruza, biti obimnija, ali, s obzirom na probleme koje imaju poljoprivredni proizvođači, prije svega u nedostatku novca, postavlja se pitanje koliko je to realno. 

"Sjetva još traje i nadamo se da neće biti znatnijih umanjenja sjetve kukuruza, jer Ministarstvo čini sve da pomogne proizvođačima ne samo u savjetodavnom radu, nego i kada je riječ o isplati podsticaja koje duguje iz 2014. godine", naveo je Pašalić. 

Pašalić i Kovačević danas su se sastali i sa rukovodstvom Poljoprivrednog dobra /PD/ "Semberija" u Novom Selu čije je rukovodstvo izrazilo veliku zabrinutost zbog problema u poslovanju, jer im je duži vremenski period blokiran račun, a najveća pažnja posvećena je isplati plata radnicima, kao najtežem pitanju. 

Situacija je veoma složena, naglasio je Kovačević, napominjući da je u PD "Semberija" zaposleno oko 180 radnika koji od decembra nisu primili platu. 

On je, nakon sastanka, rekao da je Vlada Republike Srpske u prethodnim godinama uložila oko 13 miliona KM u PD "Semberija", te da je resorno ministarstvo u stalnom kontaktu sa predstavnicima ovog dobra, da bi se riješili problemi nastale nakon blokade računa u ovom preduzeću. 

Kovačević je istakao da se rješenja za ovaj problem traže na najvišem nivou, te da je za sljedeću sedmicu zakazan i sastanak sa stečajnim upravnikom Bobar banke. 

"Ministarstvo je podržalo zahtjev rukovodstva preduzeća i u pisanoj formi juče se obratilo stečajnom upravniku. Zamolili smo predstavnike sindikata da učine napore da bi pomogli radnicima, a Vlada i Ministarstvo učiniće sve da se ova situacija prevaziđe. Očekujemo da će se to i desiti u narednim danima", rekao je novinarima Kovačević. 

Prema njegovim riječima, trenutno je važno da je preduzeće uspjelo da, uprkos teškoj situaciji, uradi mnogo kada je riječ o poljoprivrednim sjetvenim radovima, te da ima već oko 300 hektara zasijanih površina u proljećnom dijelu, plus sve što je zasijano u jesenjoj sjetvi, i da su usjevi u dosta dobrom stanju. 

Kovačević, koji je sa Pašalićem obišao i ratarski i stočarski dio proizvodnje na ovom dobru, rekao je novinarima da je u najvećoj mjeri ispoštovan ugovor sa "Savom" Bijeljina kada je riječ o snabdijevanju sirovinama za ovu prerađivačku kuću. 

On je naglasio i da je u PD "Semberiji" u toku realizacija zajednički dogovorenog posla na izgradnji nove, savremene štale za muzne krave, koji se finansira kreditnim sredstvima Investiciono razvojne banke, i ocijenio da se ovaj posao realizuje dosta dobrom dinamikom. 

Direktor PD "Semberija" Novo Selo Vojo Kosanović rekao je da se ovo preduzeće u veoma teškoj situaciji našlo nakon što im je Bobar banka blokirala račun. 

"Ne izmirujemo obaveze od 15. decembra", rekao je Kosanović. 

On kaže da bi preduzeće moglo iz svoje proizvodnje i obezbijeđenih sredstava servisirati obaveze prema radnicima, ali račun mora biti odblokiran da bi se nastavilo sa radom. 

Kosanović je izrazio uvjerenje da će problemi biti riješeni u dogovoru sa resornim ministarstvom, napominjući da je bitno to uraditi što prije, najdalje za sedam dana. 

Kovačević i Pašalić obišli su danas i zadruge u Crnjelovu i Balatunu, na osnovu zahtjeva vlasnika. 

"Za zadrugu u Crnjelovu dali smo podršku, u saradnji sa lokalnom zajednicom, za nabavku sertifikovanog sadnog materijala. Oni rade i proizvodnju sirovina, te imaju veliki broj kooperanata i ugovore sa prerađivačima", rekao je Kovačević, i dodao da treba dati podršku zadrugarstvu, s obzirom na specifičan oblik organizovanja. 

Tokom današnje posjete Bijeljini pomoćnici ministra poljoprivrede analizirali su stanje i uslove kada je riječ o dosadašnjim uslovima sjetve, njenoj dinamici i toku proljećnih radova, a obišli su na terenu dio sjetvenih površina, o čemu će, kako su naveli, Vlada Srpske biti pravovremeno informisana. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )