FOTO: null

Mladi u Republici Srpskoj nisu aktivni u mjeri u kojoj bi trebalo. Opravdanje za to nalazi se u činjenici da u Srpskoj vlada stav da su političke partije vrste sekti u kojima se mladima manipuliše. Postoje i svijetli primjeri koji dokazuju da mladi mogu m

Mladi u Srpskoj gube volju za bavljenje politikom – koja se u društvu vrlo često dovodi u vezu sa kriminalom, korupcijom i drugim nelegalnim radnjama. Ipak, veće aktiviranje mladih u politici može donijeti dobro društvu u cjelini. Mladi mogu mijenjati situaciju, jasan je SDS-ov Davor Šešić.

“Ako su dio jednog sistema, političke partije oni mogu da kreiraju jednim dijelom politiku te stranke. Takođe, kroz nevladine organizacije, sportska društva i druga udruženja, koja su svakako dio politike. To se najviše vidi kada se kreira budžet grada, opštine ili Republike Srpske da se traže sredstva i da tu dolazi i do političke manipulacije”, rekao je poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Davor Šešić.

Odlazak mladih iz Republike Srpske prihvatljiv je samo kratkoročno, istakla je u emisiji “Globalno” BN televizije delegat SP u Vijeću naroda Republike Srpske Andrea Dorić.

“Smatram da je mladima trenutno data veća mogućnost da odu u inostranstvo prije svega na usavršavanja i specijalizacije i to nije loše. Nakon toga, vlast bi trebalo da napravi strategiju i program da mlade vrati kako bi se borili za našu Republiku Srpsku, za našu državu.”

Razlog odlaska mladih iz Republike Srpske svakako je i loša ekonomska situacija. Iz DNS-a tvrde da Srpska nije gora od ostalih u regionu.

“Ništa mi nismo gori od zemalja u okruženju. Očekuje se 3% rast BDP-a u ovoj godini. Nije to fantastično, ali nije ni katastrofalan rezultat”, rekao je predsjednik omladine DNS-a Republike Srpske Momčilo Žugić.

Iz SDS-a demantuju.

“Stalno se kreditima dopunjava budžet. Svaki mjesec se zadužujemo najmanje za 15-20 miliona KM. Često se poredimo sa Njemačkom, samo što oni svoja zaduženja usmjeravaju u privredu, a mi svoja u isplate penzija i socijalnih davanja”, istakao je Šešić

“Vi imate situaciju da će se u narednoj godini donirati svega 30 hiljada КМ za pronatalitenu politiku, a da će čak 2.8 miliona KM otići za stručne usluge savjetnika koji našu ekonomiju vode u sunovrat”, naglasio je u emisiji “Globalno” BN televizije odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke Draško Stanivuković.

Republiku Srpsku smo dobili u amanet i to je razlog zbog kojeg bi trebalo da se angažujemo mi mladi ljudi kako bi je sačuvali i učini boljom, podvukao je Stanivuković i dodao da moramo da se vratimo ispravnim vrijednostima, jer ne može Republika Srpska da se promjeni, ako svaki Srbin u njoj odbija da se promjeni.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )