FOTO: null

Predsjedavajući Savjeta ministra Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se u Minhenu s visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini i upoznao je o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Zvizdić je, tokom razgovora, rekao da Savjet ministara BiH intenzivno radi na provođenju ciljeva i zadataka iz Reformske agende, kao i da se proces popunjavanja Upitnika Evropske komisije, koji je BiH dobila početkom decembra prošle godine, realizuje predviđenom dinamikom.

Mogerinijeva je istakla podršku nastavku reformi u BiH i rekla da su vrata Evropske unije otvorena za BiH.

Ona je pohvalila "vidljiv napredak u EU integracijama i ekonomskom razvoju".

Mogerinijeva je rekla da naredni period treba biti u znaku ispunjenja zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Evropske komisije, što je preduslov za daljnji razvoj i prosperitet BiH.

Mogerinijeva je pohvalila i vidljivo unapređenje regionalne saradnje i aktivnosti koje je Savjet ministara BiH poduzeo u posljednje vrijeme u tom segmentu.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je BiH opredijeljena za EU integracije i da je članstvo u Evropskoj uniji osnovni prioritet i strateški cilj.

On je rekao da se nada da će BiH do kraja ove godine dobiti status kandidata EU i istakeo iskorak BiH na NATO putu i rekao da bi aktiviranje MAP-a za BiH bila ključna poruka za stabilnost i bezbjednost regiona zapadnog Balkana.

Očekuje se da će visoka predstavnica Evropske unije, Federika Mogerini početkom marta posjetiti BiH i to će biti prilika da se upozna s ostvarenim dosadašnjim progresom, te planiranim aktivnostima na putu evropskih integracija, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )